Равин Бенямин Яков: Омразата и антисемитизмът винаги са били около нас, но досега това не е признавано публично

Трябва да сме обединени в това, че сме различни. Може да имаме различия, но да се уважаваме. Това заяви в интервю пред БГНЕС главният равин на Нидерландия Бенямин Яков. Той беше един от говорителите в двудневната Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ (Да спрем езика на омразата), която се проведе в София.

„Преди няколко месеца се обърнах към един от бившите холандските председатели на парламента, защото виждам, че антисемитизмът и омразата изцяло се увеличават. Виждам, че начина, по които хората си говорят и говорят един за друг не е правилен и става все по-лошо и по-лошо. Омразата и антисемитизмът винаги са били около нас, но досега това не е признавано публично. Думите могат да помогнат на хората в труден момент, но същевременно те могат и силно да ги наранят“, каза той.

Раби Яков отбеляза, че омразата е резултат от говоренето. Той подчерта, че конференцията "Stop hate speech" (Да спрем езика на омразата) е важна, защото тя дава началото на един много важен разговор и именно това е и нейната основна цел. Според него трябва да сме обединени в това, че сме различни. „Може да имаме различия, но да се уважавам“, посочи той.

Равинът коментира, че комуникацията между хората в Интернет днес е в пъти по-бърза отколкото е била някога в миналото. „Мисля, че свободата е хубаво нещо, но трябва да има ограничения. Свободата има нужда от ограничения. Религията има нужда от ограничения“, отбеляза той.

Раби Яков обясни, че борба с езика на омразата и дискриминацията трябва да е важна за всеки един човек. „Всеки трябва да изпитва задължение да защитава обществото. Ако можеш да направиш нещо, направи го“, подчерта той. /БГНЕС