Рашков: Пресилено е, че МВР опъва чадър над трафиканти, при ареста на Борисов имаше неотложност

"Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото подлежат на изясняване в хода на разследването".

Това заяви пред БНТ бившият вътрешен министър Бойко Рашков.

По думите му случаят в Бургас е трагедия за Министерството на вътрешните работи и не прави чест на някои изказващи се да прехвърлят отговорността върху предишното правителство, което вече близо месец не е на власт.

"Взети са мерки за подсилване на охраната на границата с жандармерия и военни формирования, прави се всичко, което държавата може да направи, има сериозни проверки на граничните пунктове", допълни Бойко Рашков.

Той поясни, че от отпуснатите 5 милиона лева са използвани не повече от един милион за ремонт на оградата на границата, като той е направен в цялост.

"Не са закривани гранични управления, а са създадени, например в Резово, където мигрантският натиск е огромен", каза още Рашков.

Той подчерта, че няма да коментира кадровите решения на министър Иван Демерджиев – това са неговите виждания.

"Информацията за използването на бази на МВР за частни партита е лъжа", каза още Бойко Рашков.

Относно ареста на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, който бе окончателно обявен за незаконен от Софийския административен съд, Рашков коментира: Нито един не пожела да прочете материалите, съпътстващи така оспорваната заповед за неговото задържане за 24 часа. В решението на административния съд отново е казано, че в заповедта не са записани фактическите основания. А заповедта не може да ги съдържа по една много проста причина – те са 470 страници и не могат да намерят място в една страница – бланка за задържане. А по времето на Терзийски и Младен Маринов те задържаха за 24 часа когото пожелаят и такъв шум вдигаха. Имаше неотложност в друг смисъл, но този въпрос е чисто правен, заяви още Бойко Рашков.

Държавата има нужда от промени и нови политически решения, които да водят до развитие на страната и това да е видимо за всеки един български гражданин, каза още Рашков в контекста на предизборната кампания.

Той бе категоричен, че ако бъде избран (Рашков води листата на Продължаваме промяната в Перник – бел. ред.) ще работи за продължаване на борбата срещу корупцията. На въпрос дали ще стане председател на Антикорупционната комисия, Рашков каза, че това зависи от развитието на политическите процеси в страната. /БГНЕС