Година по-късно: Парламентът осъди полицейското насилие

46 Народно събрание осъди с декларация полицейското насилие и прие с пълно мнозинство решение, че главният прокурор Иван Гешев трябва да представи до 20 август доклад за действията или бездействията на прокуратурата при протестите от миналото лято.

"Има един начин Иван Гешев да не идва в парламента, като си подаде оставката", заяви от трибуната съпредседателят на Демократична България Христо Иванов, предаде репортер на БГНЕС.

Днес вътрешният министър Бойко Рашков, който бе извикан на изслушване, за да даде пред депутатите подробности за случая, след като кадрите от охранителните камери под колоните на Министерски съвет бяха публично разпространени от специално създадената за случая парламентарна комисия, определи кадрите от протестите на 10 юли 2020 г. като „филм на ужасите“.

„Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоните. Там са разчитали, че тази камера няма да работи или дори да работи, няма кой да даде тази информация. Голяма грешка. Тази камера е заснела какво се случва, записът се е съхранявал в НСО. Точно една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава“, каза от парламентарната трибуна министър Рашков и допълни: „Този запис е бил в МВР, тогавашният министър да каже крит ли е записът или не е крит“.

„Няма данни нито един от полицаите-биячи да е привлечен към наказателна отговорност“, каза още Рашков, който припомни, че прокуратурата се активизира по случая една година по-късно, когато кадрите излязоха наяве. Прокурорът, който през 2020 г. се е занимавал със случая – Вероника Трифонова, вече е в Европейската прокуратура, посочи министърът.

Бойко Рашков коментира и кадърът, на който ясно се вижда как полицай снима с телефона си едно от арестуваните на протеста момичета, която е с разкъсано горнище. „Това е позор за СДВР“, категоричен бе той.

По време на изслушването остри критики отнесоха двама бивши силови министри - Младен Маринов и Христо Терзийски, които присъстваха в пленарната зала, тъй като народни представители от ГЕРБ-СДС. „Ние в момента даваме отговори, а те стоят срещу мен и си мълчат“, упрекна ги Бойко Рашков. Двамата обаче така и не направиха изказване от трибуната, в което да се защитят или да зададат въпрос.

Трима от пострадалите на миналогодишните протести младежи - Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова, присъстват в парламента

След закриване на заседанието пред медиите в НС бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Младен Маринов заяви, че тези записи не са укривани.

От „Демократична България“ пък призоваха Маринов и Терзийски да подадат оставка като депутати, за да понесат все пак някаква форма на отговорност за действията си. От обединението оповестиха и името на полицая, проверяван за насилие над протестиращи, който по-късно е бил преназначен в Бюрото по защита на свидетели, което осигурява личната охрана на главния прокурор Иван Гешев. Става дума за Андон Андонов, бивш ръководител на сектор към специализираните полицейски части в СДВР.

По време на дебатите стана ясно, че до този момент едва четирима полицаи са получи все пак някакво наказание за действията си – двама са получили порицание, един със забрана за повишаване за 1 година, а друг – за две години.

По време на дебатите всички парламентарни групи осъдиха действията на полицаите, виждащи се на кадрите под колоните на Министерски съвет. На балкона в пленарната зала пък присъстваха трима от пострадалите младежи – Евгени Марчев, Жоро Георгиев и Цветелина Цветкова. /БГНЕС