Рашков: До месец големи маси афганистанци ще са непосредствено до българските граници

До месец големи маси афганистанци ще са непосредствено до българските граници. Това стана ясно от отговор на парламентарен въпрос на служебния силов вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

Това са прогнозите на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, които са включени в щаба, организиран, за да посрещне мигрантските вълни. Рашков заяви, че от Афганистан към Турция и България са тръгнали много хора, които се придвижват на огромни маси, и че това е процес, който се следи постоянно и внимателно. През юли вече е отчетено 6-кратно увеличение на мигрантския натиск в сравнение със същия период през миналата година.

Рашков съобщи, че мигрантските центрове се запълват бързо - капацитетът им е запълнен на 75,6% - 953 души при налични 1200 места. Вече е отворен допълнително центърът в Елхово, който е с 200 места. Има готовност за отварянето и на Любимец. Към момента няма идея да се изграждат нови центрове.

Бежанските центрове обаче са едва 29% заети - 488 души при 5160 места. Така и не става ясно къде изчезват хората, които всекидневно се хващат в страната. Само през последните месеци бяха залавяни по 40-70 нелегални мигранти. Още по-интересно е къде са се изпарили и хората, които са били в бежански центрове в очакване на бежански статут. /БГНЕС