Рашидов: Художникът Георги Трифонов контролира цвета и формата по божествен начин

Новата експозиция в Арт галерия „Вежди“ представи живопис на големия български художник Георги Трифонов (1947 – 2011 г.), предаде репортер на БГНЕС.

В модерното арт пространство са подредени 23 творби на Георги Трифонов, създадени в различни периоди от живота му.

За първи път се показва и една ценна негова керамика. Посетителите видяха някои от най-известните творби на художника, като например „Портрет на Янко Димов“, „Апостолите на България“, „Пейзаж в жълто“, „Гергьовден“, „Реквием“ и др.

„Най-добри приятели бяхме още от детски години, от Художествената гимназия, Академията, и така – все заедно. Той е един много сложен човек. Сложна човешка чувствителност“, каза Вежди Рашидов в интервю за БГНЕС.

„Господ дава талант на определени хора. Примерно, на него му е дал талант – той е перфектният рисувач. Той е уникален рисувач“, заяви собственикът на галерията, като подчерта, че художникът е един от големите майстори на рисунката. „Едновременно с това и много приятен колорист, прекрасен живописец, прави графики“, каза той. „И керамики се е опитвал да прави. Една доста така многостранна личност. А плюс това смятам, че той е един от най-добрите поети на ХХ век. Аз така смятам, защото чета много поезия. Изключителен поет е, с много стихосбирки. И една изключително ранима душа беше, чувствителен, много емоционален. Той преживя своите катаклизми в живота и го изстрада, и живя живот на един наистина истински страдалник с пълната си чувствителност и талант, много интересен“, сподели Рашидов.

По думите му характерното за творбите на неговия приятел е, че „той много добре владее рисунката и в нея стяга формата“. „Характерното е, че той, както и цвета, и формата, контролира по един божествен начин, защото от Бога е дадено“, смята Рашидов. „Той е изключителен рисувач, художник“, каза той, наричайки го също и майстор на рисунката.

„Аз се опитах в тази изложба да му подредя и портретно нещо, и с лекота неговите асоциации за света, за музиката, проектите му за стенописи. Неслучайно сложих и онзи проект, който го има вече едно към едно голям стенопис в Кърджали, училище „Отец Паисий“, съобщи Рашидов.

По думите му Георги Трифонов е бил човек, който каквото пипне – става.

Творбите, които Вежди Рашидов е избрал да включи в изложбата, са от пастелите, от живописта, от проектите за стенопис на художника, акварелите, както и други, използвани от него техники, за да има едно представяне в по-широк аспект. „И акварелът му е лесен, маслените бои са му лесни и рисунката му е лесна, и пастелът му е лесен. Като казвам думата „лесен“ – не се мъчи да извади цвят, той просто живее с цвета. Много добър“, той.

„Аз имам подаръци от него за моите рождени дни, те са ми най-специалните, защото те са дадени с много приятелска обич и аз си ги пазя“, отговори Рашидов на въпроса дали в изложбата има някоя по-специална картина за него, рисувана от Георги Трифонов. „Специално… Той е специален самият той, няма нужда да има специална картина“, категоричен е скулпторът.

Вежди Рашидов уточни, че Трифонов има много изработени керамики. „Но тази е моя, подарена ми е и е създадена преди 20-30 години. И се забавляваха, ходеха до Червен бряг, правеха си керамики, играеха си творците с материала“. Показаната за първи път керамика на Георги Трифонов, Рашидов е сложил, „за да има чар вътре в изложбата“. /БГНЕС