Рамафоса: Безредиците в ЮАР бяха планирани срещу конституционния строй

Безредиците в Южна Африка са планирани от група хора, с цел да подкопаят конституционния ред и в опит да предизвикат криза на държавността. Това заяви президентът на Южноафриканската република (ЮАР) Сирил Рамафоса в телевизионно обръщение към нацията, което бе излъчено на правителствения портал.

Сирил Рамафоса, президент на ЮАР

„Сега стана абсолютно ясно, че бунтовете и насилието са резултат от целенасочените и добре планирани действия на група хора. Те се опитаха да предизвикат криза чрез икономически сътресения, хаос, разпространение на лъжи в социалните мрежи, да предизвикват народни вълнения и расово напрежение. Те не можаха да постигнат целите си, тъй като народът не подкрепи насилието, а службите за сигурност успяха да защитят реда”, изтъкна Рамафоса.

Той подчерта, че в момента ситуацията в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг, които бяха епицентъра на вълненията, се е стабилизирала. "Спокойствието се върна в повечето части на двете провинции. Но щетите са огромни и възлизат на много милиарди ранда. Убити са 212 души. 161 търговски центъра и магазини, 11 склада, 8 фабрики и 161 магазина за вина са разграбени и повредени. Ще отнеме месеци, за да възстановите разрушеното", посочи президентът.

Държавният глава добави, че полицията знае имената на организаторите и на подбудителите на безредиците. „Търсим ги, ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат изправени тези лица пред правосъдието", каза той. „Няма да позволим на никого да дестабилизира страната и да предизвика демократично избраните власти... в момента имаме достатъчно сили и средства, за да се предотвратят нови евентуални вълнения. Дадох заповед да изпратя 25 000 военнослужещи в помощ на полицията. Над 10 000 вече са на терен, охраняват ключова инфраструктура и търговски центрове".

Рамафоса отбеляза, че в момента няма нужда да се обявява извънредно положение в страната. Държавният глава призна, че властите не са били готови за такъв голям бунт: "Ще анализираме всичко и ще направим необходимите заключения. Службите за сигурност и полицията ще бъдат подсилени и ще предприемем други мерки", увери президентът.

Той подчерта, че на населението на регионите, засегнати от безредиците, вече е оказана помощ и то ще продължи да получава таква, предимно продоволствена.

Безредиците започнаха в Квазулу-Натал на 9 юли, когато поддръжниците на бившия държавен глава Джейкъб Зума, който на 8 юли бе вкаран в затвора за излежаване на няколко месечна присъда, започнаха да блокират главните пътища. Те обявиха началото на кампанията „Свободен Зума“ за предсрочното му освобождаване и призоваха населението на страната да се присъедини към протестите им. Демонстрациите прераснаха в големи бунтове. От 10 юли започнаха грабежи в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. Останалата част от страната остана спокойна.

БГНЕС припомня, че живеещи в град Дърбан българи са били засегнати от размириците. Те не излизали от домовете си или заедно с местни жители е трябвало да охраняват кварталите си с оръжие в ръка. В ЮАР има либерален режим за притежаване на лично оръжие от гражданите. /БГНЕС, ТАСС