Рамафоса: Южна Африка няма да бъде въвлечена в състезание между световните сили

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви, че страната му ще продължи да се противопоставя на призивите да се откаже от своята независима и необвързана външна политика, съобщи Анадолската агенция.


"Южна Африка не е била и няма да бъде въвлечена в съревнование между световните сили. Ние ще запазим позицията си за мирно разрешаване на конфликти, където и да възникнат тези конфликти", заяви Рамафоса по време на речта си по случай Деня на Африка в Крюгерсдорп, западно от Йоханесбург.

Миналата седмица президентът заяви, че позицията на неприсъединяване на страната му не облагодетелства Русия пред други държави и че тя няма да бъде притискана да променя позицията си.

"С избухването на руско-украинския конфликт върху страната беше оказан изключителен натиск да изостави своята позиция на неприсъединяване и да вземе страна в това, което на практика е състезание между Русия и Запада", написа Рамафоса в седмичната си колонка миналата седмица.

Коментарите на южноафриканския президент дойдоха, след като посланикът на САЩ в страната Рубен Бриджити заяви пред репортери, че Вашингтон е убеден, че Южна Африка е доставила оръжие на руската армия, въпреки твърдението на страната, че е неутрална.

Бриджити твърди, че руският товарен кораб Lady R, който е акостирал във военноморската база Симонс Таун край Кейптаун между 6 и 8 декември миналата година, е натоварил оръжия и боеприпаси и се е върнал обратно в Русия.

Рамафоса заяви, че тъй като няма конкретни доказателства в подкрепа на твърдението, правителството създава независимо разследване, ръководено от пенсиониран съдия, което да установи фактите.

По-късно посланикът на САЩ се извини на правителството и народа на Южна Африка за коментарите си, се посочва в изявление на южноафриканския Департамент за международни отношения и сътрудничество (DIRCO).

В речта си президентът заяви: "Сега сме свидетели и на това как Африка е въвлечена в конфликти далеч отвъд собствените ни граници".

"Някои страни, включително и нашата, са заплашени от санкции за провеждане на независима външна политика и за заемане на позиция на неприсъединяване", каза той.

Той обаче не уточни какви са санкциите и кой ги заплашва.

Рамафоса заяви, че африканските страни имат болезнени спомени за чужди суперсили, които водят марионетни войни на африканска земя.

"Ние не сме забравили ужасното, брутално наследство от това, че първо нашият континент беше разчленен и колонизиран от европейските държави, за да се окажем отново пешки на шахматната дъска по време на Студената война", каза той и добави, че "няма да се върнем към този период от историята". /БГНЕС