Рама: Половината в ЕС не заслужават да са в съюза

„Кармата е кучка”, каза албанският премиер Еди Рама на лидерката на Европарламента Роберта Мецола на панел, организиран от изданието „Политико” в края на Световния икономически форум в Давос. С тази фраза той имаше предвид големия корупционен скандал, който разтърси институцията през последните седмици.

Намеквайки за лицемерието към корупцията от страните, които вече са в ЕС, включително и от самия Европарламент, Рама заяви, че сега ЕС налага по-високи стандарти към бъдещите членове (като Албания), отколкото се придържа към собствените му членове. „Повече от половината страни от ЕС вече няма да могат да влязат в ЕС. Не говоря за бившите комунистически. Говоря и за основателите, повярвайте ми”, каза албанският премиер.

Парламентът беше в центъра на разрастващо се разследване дали чужди правителства, включително Катар и Мароко, са повлияли незаконно на работата му. Разследвани са бивш заместник-председател на парламента, бивш евродепутат, парламентарен сътрудник и шеф на НПО. Скандалът хвърли остра светлина върху процедурите на институцията за справяне с потенциални конфликти на интереси. Рама твърди, че процесът на присъединяване на страните-кандидатки е различен от момента, в който страни като Малта, родната страна на Мецола, станаха членове на блока. Той добави, че сега този процес се е превърнал в „невероятно невротично и несправедливо нещо“.

Мецола подчерта, че Парламентът „винаги е бил изключително позитивен, когато става въпрос за разширяването на ЕС, защото много от нас помнят кога се присъединихме“.

Но макар Рама да каза, че страната му се учи от ЕС как да изгражда демократични институции, той все още има чувството, че върху ЕС се стовари възмездието с избухването на скандала. „Роберта, съжалявам, трябва да го кажа, когато този случай за корупция излезе. Казах си: Кармата е кучка“, добави Еди Рама.

По-рано този месец Мецола обяви 14 предложени реформи в системата за засилване на правилата за прозрачност за евродепутатите след корупционния скандал. /БГНЕС