Радукану срещу Фернандес в женския финал на Ю Ес Оупън

Ема Радукану продължи да пише история на Ю Ес Оупън, след като достигна по категоричен начин до финала на женската надпревара след успех над Мария Сакари с 6-1, 6-4.

Радукану е първата квалификантка, достигнала финал в турнир от Големия шлем.

Квалификантката от Великобритания не показа никаква милост към 17-та в основната схема първа ракета на Гърция и стигна до победата след час и 25 минути игра. Тя стартира великолепно срещата и след два пробива поведе с 5-0 на бърза ръка. Във втората част отново британката бе тази, която наложи волята си направи брейк за 2-1, преди да стигне до крайния успех и първия си финал в кариерата на турнир от Големия шлем.

Радукану спаси и седемте точки за пробив пред Сакари, като двете тенисистки завършиха с почти идентичен брой уинъри – 16 на 17 в полза на гъркинята, но непредизвиканите грешки на Сакари бяха почти два пъти повече – 33 на 17. 18-годишната Радукану стана първата квалификантка, която някога е достигнала до финал от Големия шлем, като го постигна без да загуби сет. Намиращата се на 150-о място в световната ранглиста стана най-младата финалистка от Шлема след триумфа на 17-годишната рускиня Мария Шарапова на Уимбълдън през 2004 г.

В спор за трофея в Ню Йорк тя ще играе с друга тийнейджърка – 19 годишната представителка на Канада Лейла Фернандес, която елимнира втората ракета в света Арина Сабаленка след 7-6 (3), 4-6, 6-4 за близо два часа и 25 минути битка.

Фернандес пречупи съпротивата и на Сабаленка в Ню Йорк.

Беларускинята започна по-добре двубоя и поведе с 3-0 гейма след ранен пробив, но канадката постепенно намери ритъма си и върна брейка в седмия гейм. Стигна се до тайбрек, където Фернандес спечели четири поредни точки от 3-3, за да затвори частта в своя полза. Вторият сет стартира с ранен пробив за Сабаленка, която обаче отново загуби предимството си в геймовете. Все пак, втората в света направи нов пробив в деветия гейм и сервира успешно за изравняването на сетовете.

В решителната част Фернандес удари първа с брейк в шестия гейм, който беше моментално върнат от Сабаленка. Представителката на Беларус обаче се пропука фатално в десетия гейм и това изправи съперничката й на първи финал в турнирите от Шлема. Фернандес спаси седем от 11-те възможности за пробив пред Сабаленка, която имаше осезаемо предимство при уинърите – 45 срещу 26, но и далеч повече непредизвикани грешки – 52 на 23. Канадката Фернандес стигна до спора за титлата, след като първо детронира миналогодишната шампионка на Флъшинг Медоус Наоми Осака, а след това надигра още Анжелик Кербер, Елина Свитолина и сега Сабаленка.

Финалът между Фернандес и Радукану ще бъде първият между тийнейджъри в турнирите от Големия шлем след този между 17-годишната Серина Уилямс над 18-годишната Мартина Хингис отново в Ню Йорк през 1999, в който американката печели първата от шестте си корони на домашна земя. /БГНЕС