Радостин Василев: Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и БФС

Промяната, която тръгна в държавата, ще застигне и БФС. Това заяви спортният министър Радостин Василев в предаването по нова На Фокус с водеща Лора Крумова.

Спортният министър коментира престоя си в Китай, където изгледа някои от спортистите ни на Зимните олимпийски игри в Пекин. „Три дни в Пекин и два дни във въздуха. Самото откриване беше много впечатляващо. Организацията беше пълна изолация на официалните лица и три дни в един хотел. Много е трудно да направиш съпоставка с толкова напреднали технологични нации като китайците. И на самата Олимпиада казах, че нямам претенции към представянето на нашите олимпийци, особено в зимните спортове, един успешен спортист. Не сме очаквали нещо изключително, но и това е задоволително. Не можем да обвиняваме спортистите, по-скоро дълготрайна политика в сектора ще помогне за по-добро представяне. Впечатли ме изключителният опит на организаторите да изолират всички външни лица. Аз пътувах от Истанбул до Пекин с 3-4 човека. 24 часа трябва да си с маска навсякъде. Контролът е много по-различен от България. Да, те разчитат изключително много на дисциплината и военнизацията“, започна той.

Радостин Василев.

Василев добави, че се надява до края на другата седмица да има развитие по назначението на ново ръководство на Българския спортен тотализатор. „Не продължава толкова дълго, около три седмици. Моето решение ще бъде въведено в сила, няма сила, която да го спре. Необяснимо беше поведението на някои от старото ръководство, но мисля, че до края на другата седмица ще има развитие по темата. Два пъти подадохме в Търговския регистър заявление за промяна, те два пъти ни спряха с едно стандартно възражение. Не съм се вкарал в капан, това е нормална процедура. Законът за публичните предприятия предоставя такава възможност на Съвета на директорите. Аз мисля, че това не е битка, това е една административна процедура. Когато не искат да подадат оставка, става една игра на „котка и мишка“. Тотото финансира три министерства, спортното министерство почти изцяло. Когато направим проверка, ще разберем какви са цифрите. Не мога да имам съмнения относно официалните данни. Аз ще направя официална проверка, когато новият изпълнителен директор встъпи в длъжност“.

Имам съмнения за злоупотреби във всички структури в ММС, с изключение, може би, на Сердика спортни имоти. Аз не съм много по усещанията, това е във връзка с вече установени факти. Не използваме хаотични похвати. Мога да ви дам няколко примера – в Министерството на спорта липсва документация на една от федерациите – Български футболен съюз. През 2015 те са получили едни средства, липсва оригиналният проект. За мен това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Аз съм сигурен, че има важна информация в този проект. Бяхме сезирани да го проверим. Една медия го показа публично начина за разходване на средствата – има си органи. Мога да Ви кажа и за едно от дружествата на Академика 2011 – за арена „Бургас“, в момента се спори дали е готова или не, за мен това е криминален случай. Ще се наложи вероятно сезиране на компетентни органи. По една обществена поръчка са изразходени едни средства, които надхвърлят 20 пъти повече от първоначалната сума“.

Отговорността е на всички тези, които са свързани с изграждането на залата. Това са изпълнителите, в различните периоди са били различни. 65 млн. лв, претенции от Академика към изпълнителя, претенции от изпълнителя към Академика, обикновено ги създават за конкретни проекти. Не знам, аз не съм обвинител, но ще сезирам органите. Мисля, че има основание. Това е в началото, после преминава всичко през Академика, тези две обществени поръчки са много странни. Истината е, че това е една огромна дупка, в която са наливани средства без цел. Обществена поръчка за изграждане на футболен терен. На 29 декември е сключена сделка, преди изтичане на срока, се е сключил договорът и е преведена на 100% сумата по сделката. Не са възстановени парите, тепърва ще се разбира дали има изградено игрище. Сумата е голяма, около половин млн. лв. За това, което казвам, аз много детайлно ще подготвя всичко и ще го изпратя на органите, на които имам доверие“, продължи той по отношение злоупотреби в структурите на спортното министерство.

Прокуратурата е заложник на главния прокурор, който не желае да напусне този пост. За този саботаж страда изпълнителната власт. Истински резултати в борбата с престъпността ще има, когато прокуратурата се освободи от главния прокурор. На 45-ият бях, по-предишен, аз присъствах на всички изслушвания на г-н Гешев – когато Народното събрание желае конкретни въпроси, истинска работа от такива разговори с него не постига. Г-н Гешев се счита за недосегаем и не желае да отговаря на въпроси. Той е със сериозна подкрепа в този орган, видимо е за цялото общество“, каза още спортният министър относно главния прокурор Иван Гешев.

Василев иска честен и справедлив конгрес, като спомена, че ММС е сезирано за десетина клубове-фантоми, които са участвали на предишния конгрес. „Доколкото съм запознат, конгрес ще има през март. Ситуацията там интересува обществото. Последните няколко дни сме сезирани с редица сигнали за клубове, които нямат реална дейност – клубове-фантоми, участвали на предишния конгрес. Аз съм длъжен да направя проверка – десетина клуба-фантоми в различни области. Моето задължение е за провеждане на един честен и справедлив конгрес. Аз нямам кандидат, не ми е позволено да подкрепя кандидат. Каква промяна да има? Смятам, че промяната, която тръгна в държавата, неминуено ще стигне и до Българския футболен съюз. Никой не е правил опит да ме подкупва. Казусът с Татяна Дончева е морален, не сме се чували, познавам я покрай работата ми като адвокат. Аз съм съдействал на ЦСКА и на Литекс през годините, имал съм впечатления за нея, които се потвърдиха, българската политика печели от нейното отсъствие“, завърши спортният министър. /БГНЕС