Радостин Василев подаде оставка като спортен министър

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев от "Има такъв народ" депозира оставката си. Това става два дни след като лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че оттегля всички свои министри от правителството на премиера Кирил Петков. В кабинета има четирима министри от ИТН. Оставката си вече депозира регионалният министър Гроздан Караджов. От квотата на ИТН са още министърът на енергетиката Александър Николов и външният министър Теодора Генчовска, която все още е на посещение в Солун.

Радостин Василев.

Радостин Василев е адвокат. В официално разпространената му биография от пише, че през последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които практикуват международно спортно право и консултират допинг казуси. Той е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно Събрание. Председател на Правната комисия в 45-ото Народно събрание. Василев е юрист, завършил "Право" в Софийския университет. Адвокат е в Софийската адвокатска колегия с експертиза в гражданското право и правната регулация на спорта на национално и международно ниво. Той дълги години защитаваше интересите на ЦСКА, а през 2018 година беше част от екипа на Любослав Пенев, който се кандидатира за президент на БФС. Той осъществява процесуално представителство пред международни юрисдикции като ФИФА и УЕФА при спорове и казуси във футбола, както и пред Международния спортен арбитражен съд в Лозана. Говори три езика и е на 36 години.

Престоят на Василев като министър на младежта и спорта на България ще се запомни с няколко момента. Той проведе беседи със столичните грандове ЦСКА и Левски, като след срещи с него от ръководството на „червените“ обявиха, че има споразумение за сътрудничество за изграждането на нов стадион на „армейците“. Със „синия“ лагер прехвърчаха искри между него и мажоритарния собственик на Левски Наско Сираков.

Василев бе в основата и на смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор. В началото на периода си като спортен министър той обеща справянето с корупцията на всички нива, като не подмина и тотото, където бяха открити големи нарушения. За нов изпълнителен директор на тотото бе назначен Александър Тодоров. Впоследствие бе сменено и ръководството на Национална спортна база. Изборът на ИТН за спортен министър влезе и в пререкания с няколко федерации, включително тази на биатлона. Той обвини и бившия спортен министър Красен Кралев в това, че по никакъв начин не спомогнал за развитието на спортната инфрастуктура. Кралев му отвърна, обвинявайки го в лъжа както за Зимния дворец, така и за училищните салони.

Вече бившият спортен министър бе в епицентъра и на драмите в Българския футболен съюз. Той обяви, че ръководството на централата, начело с президента Борислав Михайлов, по подобие на държавата „ще бъде застигната от промяна“, но до такава в крайна сметка не се стигна въпреки трите проведени Конгреса на съюза. БФС бе дори заплашен от неполучаване на лиценз до последното Общо събрание на централата, на което бе гласуван бюджетът й за следващите четири години. /БГНЕС