Радослав Петкашев: Депутатите неглижират спорта, ресорната комисия е заложник на политически игри

И в новото Народно събрание спортът почти напълно отсъства от дневния ред и интересите на депутатите. Отношението на новоизбраните народни представители към сектора си пролича най-ясно в последните дни, когато се разрази скандал относно ресорната комисия в 48-ия парламент.

Радослав Петкашев, спортен отдел на БГНЕС.

След като форматът, членовете и ръководството на почти всички комисии бяха гласувани с единодушие между парламентарно представените партии, то се оказа, че не може да бъде избран председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта заради спор между Продължаваме промяната и ДПС. ПП предложиха за председател доскорошния спортен министър Радостин Василев, докато от ДПС поискаха комисията да бъде оглавена от Халил Летифов. В два поредни дни двете кандидатури бяха подложени на гласуване, но нито един от кандидатите не получи достатъчно гласове, като Летифов бе подкрепен от ГЕРБ-СДС и ДПС, докато за Василев гласуваха групите на ПП, БСП и ДБ.

Последваха взаимни обвинения от двете страни, но едно е сигурно - спорът по никакъв начин не е свързан с визията и идеите за развитие на спорта в България, а само и единствено с личностни нападки и политическо надборване. От тези излишни политически игри, които изглеждат насочени към евентуални следващи избори, губят единствено „децата, младежта и спорта“, тъй като всеки законопроект, свързан с този ресор, трябва да мине през комисията, а тя няма как да заработи без председател.

Това обаче поне за момента няма да е проблем, тъй като в деловодството на парламента не е внесен нито един закон, свързан със спорта. Още с откриването на 48-то Народно събрание представители на всички партии започнаха да се надпреварват да внася законопроекти, за да демонстрират активност. До момента за малко повече от седмица са внесени 58 законопроекта, сред които няма такъв, който да се отнася към спорта. А належащи проблеми в сектора има в изобилие.

Новите депутати проявяват голяма активност и в депозирането на въпроси към министрите от служебния кабинет. И тук спортът не се радва на особен интерес. Трябваше да бъдат внесени над 110 въпроса, преди някой от тях да бъде адресиран до служебния министър на спорта Весела Лечева. Той е зададен от проф. Даниела Дашева от Български възход и действително е много важен – как ще бъдат осигурени финансово елитните български състезатели в най-важната година от един олимпийски цикъл – предолимпийската 2023-та година, в която родните спортисти трябва да се борят за квоти за Париж 2024.

Преди година, когато отново имаше нов есенен парламент, методиката на финансиране на спортните федерации на два пъти бе променяна – веднъж от служебния министър Андрей Кузманов и веднъж от редовния Радостин Василев, което създаде проблеми и напрежение за федерациите, като голяма част от тях не получиха парите си за 2022-ра година до пролетта. Сега ще е много важно това да бъде избегнато, за да бъде осигурена пълноценната подготовка за българските спортисти и техните треньори и те да са концентрирани изцяло върху представянето си.

От останалите 178 въпроса към министрите, само още два касаят спорта – единият е за служителите на ММС, навършили пенсионна възраст, а другият за изграждането на спортен салон в СУ „Найден Геров“ - Варна. Липсват въпроси към Лечева за това какво се случва със завършването на прословутата „Арена Бургас“, кога най-важната многофункционална спортна зала в България (бившата Арена Армеец) ще има нов спонсор, подсигурени ли са важните домакинства на големи турнири в България през следващата година, кога феновете на ЦСКА могат да очакват добри новини за строежа на нов стадион, какво се случва с разследването на обявените от Лечева за спорни договори, сключвани от нейния предшественик Радостин Василев, какви резултати се очакват от Българския спортен тотализатор, Национална спортна база и другите дружества под шапката на ММС, където бяха направени кадрови промени от Лечева.

Липсата на интерес към спорта в парламента не е изненада, с оглед и на предизборните програми на партиите. В повечето от тях на този сектор се отделя малко внимание, а визията за неговото развитие се свежда до клиширани фрази за ангажиране на повече българи да се занимават със спорт и увеличение на финансирането на Министерство на младежта и спорта, като почти винаги липсва конкретика как ще се постигнат тези две цели. Спортът отсъстваше и от предизборния дебат, с изключение на непрестанните нападки между служебния министър Весела Лечева и нейния предшественик Радостин Василев.

Макар и да е очаквано спортът да не е водещ приоритет за депутатите в ситуация на няколко тежки кризи в България, то пълното неглижиране на този сектор не дава оптимизъм за разрешаване на проблемите в него и не вещае добро бъдеще за българския спорт. /БГНЕС


Радослав Петкашев, спортен отдел на БГНЕС.