Радев за бомбените заплахи: Хибридни атаки без реална заплаха за атентати

Иван Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица. Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжие и боеприпаси за Украйна.

Това каза президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава заяви, че не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да появят отговорност и да съставят правителство. "Време е и аз наистина ги призовавам да проявят тази отговорност да съставят редовно правителство", призова Радев.

Той отбеляза, че в противен случай, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх да съставят редовно правителство, президентът е длъжен да назначи служебно такова. Според него в момента има комбинация от всички тези случаи. "Призовавам ги още веднъж да проявят тази отговорност. Не е толкова страшно", категоричен е Радев и подчерта, че служебното правителство доказва, че страната може да се управлява ефективно дори и по време на най-тежка криза.

"Неща повече: след решаването на редица важни проблеми и кризи от служебното правителство, сега ще бъде много по-лесно", заяви още той.

Президентът добави: "Тези, които най-много оплакват липсата на триъгълни сделки, по време на тяхното управление, на предишното редовно правителство, беше моментът за триъгълни сделки, когато март и април някои от държавите-членки на НАТО сключиха споразумение с Германия за такива триъгълни сделки. Оттам нататък няма безплатни триъгълни сделки."

Той подчерта, че има смисъл, ако нашето правителство в следващия парламент е готово да задели 700 млн. лв. за хеликоптери, но те не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство. "Нека наистина направят всичко възможно нашите летци да имат съвременни изтребители, не да ги чакаме, не знам вече колко години, защото партиите и парламентът трябва да изпълняват законите, които са приели", категоричен е президентът и добави, че в Закона за отбраната и въоръжените сили ясно пише, че българската армия охранява нашето въздушна пространство самостоятелно или съвместно с нашите съюзници, но не без нашите ВВС.

"Вече заявих, че междуведомствената комисия трябва за изисква сертификат за краен потребител и трябва да е ясно, и да знаем, че тези снаряди отиват в нашите европейски партньори и съюзниците", коментира още Радев.

Държавният глава съобщи, че по отношение на МиГ-29 "към момента има само две оферти и цената никак няма да се хареса на нашите народни представители".

Във връзка със серийните бомбени заплахи в редица училища в страната и дали това ще рефлектира върху провеждането на изборите на 2 април, Радев каза, че такива има не само в България, но и в Европа, и в САЩ. "Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират", обясни той и заяви, че към момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите. Докато не стане ясно откъде идва източникът на тези заплахи, Радев подчерта, че не може да каже с категоричност дали те идват от Русия. По думите му това са хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атентати.

Радев настоя и за спешно регулиране на въпроса, свързан с европейските субсидии за земеделските производители, както и за адекватна подкрепа, която да отговаря на щетите, които те търпят./БГНЕС