Радев връчва мандата на БСП

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

На 18 юли, понеделник, в 17.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на „БСП за България“.

До връчването на третия мандат се стигна след като „Продължаваме промяната“ не успяха да направят мнозинство за съставяне на кабинет и посоченият от тях вицепремиер и финансов министър в оставка Асен Василев върна мандата на 8 юли.
Втората по големина политическа сила ГЕРБ-СДС върнаха мандата още същия ден след връчването му с мотива, че са наложителни нови парламентарни избори, защото в 47 НС няма печеливша формула за съставяне на ново правителство

На 15 юли Румен Радев проведе консултации с парламентарно представените сили, за да чуе как те виждат излизането на страната от политическата криза. Най-големи шансове за получаване на мандат имаха БСП и „Демократична България“, като последната беше смятана за фаворит.

По време на консултациите при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова декларира, че ако Радев им даде третия мандат, ще положат усилия за съставяне на кабинет. „За нас основа на тези разговори трябва да бъде програмата, която ПП, БСП, ДБ изработихме преди седмици. Тя е изключително конкретна, ясно разписана, и в нея заложихме три приоритета: да продължим да бъдем социалната партия, която да поставя на първо място социалната политика, и в програмата са разписани мерки за младите семейства, пенсионери и т.н.; вторият приоритет са конкретни стъпки за подкрепа на икономиката в условията на тежките месеци, които идват; и на трето място – за нас безкомпромисната борба с модела на управление на ГЕРБ и Бойко Борисов категорично трябва да продължи“, каза тя в петък.

Нинова не би преговаряла с ГЕРБ и ДПС. БСП би преговаряла с партиите от досегашната четворна коалиция. Премиерът, според нея, трябва да бъде излъчен от ПП. От БСП предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. /БГНЕС