Радев: Протестите отварят пътя към бъдещето на България

Министър-председателят Бойко Борисов води ГЕРБ и всички членове на партията към дъното. От изтеклите записи стана ясно кой е поръчителят на очернящата кампания към президенствтото. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

Радев добави, че призивите за диалог и единение са измама. „Той едно говори пред камерите, но по телефона дава съвсем други указания“, добави Радев в отговор на въпрос на БГНЕС.

Държавният глава коментира протестите и блокадите. „Винаги съм призовавал за спазване на законите, но когато самият министър-председател системно гази и законите, и конституцията, и обществения договор, вие какво очаквате от гражданите, които са решили, че повече така няма да живеят и искат да си върнат държавата. Що се отнася до протестите, мисля че преживяваме исторически дни и тази история се пише от всички българи, от всички възрасти. Хората са на площадите, скандират „Мутри вън“, набира се огромна обществена енергия и аз не виждам сила, която да може да ѝ се противостои. За това този процес е необратим“, заяви той и добави, че всяко упорство на кабинета и на главния прокурор само ескалира кризата.

Радев припомни, че отдавна е призовал Борисов и Гешев да си подадат оставката.

„Няма друг изход от тази ситуация. Тези протести отварят пътя към бъдещето на България. Това е нашият шанс тук и в момента“, добави още президентът и посочи, че пътят към промяната минава през оставвката на Борисов и Гешев, честни избори с машинно гласуване.

Радев заяви, че винаги е готов да изпълни конституционните си задължения и е готов да състави служебен кабинет и подчерта, че уважава всички други професии, включително и тази на българските пожарникари.

Попитан как ще коментира днешното решение на Конституционния съд, държавният глава каза, че решенията на КС не се коментират, а изпълняват, особено когато са ясни и еднозначни.

„Всеки, който използва Конституцията и законите за атака на други институции трябва да си носи своята отговорност“, каза той. /БГНЕС