Радев: Посланик Флоранс Робин допринесе за разясняване на проблемите между България и РСМ

По време на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2022 година, посланик Флоранс Робин допринесе значително за разяснява на проблемите между България и Република Северна Македония и на българската позиция пред френските институции и експерти. Нещо повече, тя споделяше и отстояваше открито своите позиции във време, в което не всички наши европейски партньори и експерти от Брюксел разбираха дълбочината на тези проблеми и не успяваха да вникнат в цялата сложност на пъзела на политическите отношения тук.

Това каза президентът Румен Радев, който удостои посланика на Френската република в България Флоранс Робин с орден „Мадарски конник“ първа степен за големите заслуги на дипломата за укрепването и развитието на българо-френските отношения, предаде репортер на БГНЕС.

"Благодарение и на нейните усилия въпросът за правата на човека, за отстояването на културно-историческото наследство, за значението за историческата истина и обективност бяха издигнати от нивото на двустранните до нивото на европейските отношения", заяви Румен Радев.

Президентът изрази благодарност към френския посланик за развитието и укрепването на френско-българските отношения. Той подчерта, че интензивното френско-българско партньорство днес е основано на дълбоки исторически корени и е резултат от усилията на поколения дипломати, хора на изкуството и граждани от двете страни.

Той спомена и колко важни са икономическите и търговските връзки между България и Франция, които по думите му са намерили допълнителен тласък по време на мандата на Флоранс Робин.

"През 2021 година нашите търговски отношения надминаха 2 милиарда евро", съобщи българският държавен глава.

Според него основата, която имаме в момента, ще ни позволи с много по-бързи темпове не само да увеличаване стокообмена, но и да видим повече френски инвестиции в България, повече съвместни производства и съвместен развой на високи технологии и индустрии на бъдещето.

Радев спомена и традиционните добри отношения в областта на образованието, науката и културата.

"Доволни сме и от започналото възстановяване на връзките ни в туризма", каза той и добави, че преди пандемията сме посрещали над 200 хиляди френски туристи, за които изрази увереност, че ще се завърнат.

"Искам да благодаря и за категоричната подкрепа на френската страна за членството на България в НАТО и ЕС", заяви президентът и изрази надежда, че тя ще продължи и докато страната ни не стане пълноправен член на Шенгенското пространство. По думите му това е не само от значение за България и региона, но и за сигурността и просперитета на Европа.

"Приключвайки вашата мисия в България, съм убеден, че си тръгвате с чувството на удовлетворение и изпълнен дълг", обърна се Радев към френския посланик.

От своя страна посланик Флоранс Робин заяви, че благодари за огромната чест и изказа благодарност и към вицепрезидента Илияна Йотова. Тя сподели, че когато е пристигнала през 2019 година в София не е очаквала, че пандемията ще превземе света и ще наруши всичките ни връзки и отношения.
"Оттогава криза следва след криза, война се завръща на европейска почва и това ни напомня поне едно нещо, че няма друг начин да се справим с трудните предизвикателни времена освен заедно и особено в рамките на нашето европейско семейство и евроатлантическо такова", каза френският посланик.

Флоранс Робин изказа благодарност и към МВнР, като подчерта, че диалогът между тях винаги е бил лесен и откровен. "Имам предвид и работата, която извършихме заедно по време на Френското председателство, особено по отношение на въпроса за Северна Македония", сподели тя.
Френският посланик заяви, че напуска София с красотата на България и топлото приветствие на българите. /БГНЕС