Радев поиска оставката на кабинета, правителството не иска задълбочаване на кризата

Напрежението между институциите продължи с разменя на остро реплики между Президентството, Министерски съвет и Прокуратурата, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът Румен Радев направи обръщение към нацията, в което поиска оставката на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Държавният глава заяви, че народът е въстанал срещу "корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и грабеж, задушаване свободата на словото, безскрупулните лъжи". Той добави, че адвокатските колегии и в много градове настояват за промяна в прокуратурата. „Гневът е дълбок, трупан с години и не може да се потиска със страх и сила. Българи от всички възрасти независимо от политическите си пристрастия издигнаха искания за законност и връщане на основни граждански свободи, погазвани в последните години”, каза Радев.

Според него Европа няма право да гледа България с широко затворени очи.

„Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, принципите и правилата. Изходът от създадената ситуация е един - оставка на правителството и главния прокурор“, каза Радев и призова: Протестиращите да избягват насилие и да не се поддават на провокация. Полицията да избягва насилие.

По повод на неговото изявление главният прокурор Иван Гешев написа в Туитър: “Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България. С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!".

"С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!", добави Гешев.

От правителството заявиха, че няма да искат оставката на президента и няма да последва огледална реакция.

„Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Президентът има повече от година до края на мандата си и държа да си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите. Не очаквайте от мен да хуля президентската институция“ заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Призовавам да пазим държавата, защото друга държава си нямаме, каза той.

Това правителство е единствената възможна политическа конструкция, която може да се сглоби в НС. Ако някой иска цялата власт сега, нека да обясни защо, какво ще направи? Ще набият някой неудобен или ще има мерки в социалната сфера или икономическата - не чухме нищо такова. Призовавам към повече мъдрост, особено политиците. Напомням, че Министерски съвет не е на Борисов и президентството не е на Радев, те са на България. Призовавам да пазим държавата, защото друга държава си нямаме. И който и каквито политически сметки да прави, призовавам, моля, да пази държавата, категоричен е Дончев.

От своя страна социалният министър Деница Сачева призова: Нека не подкрепяме проекта за българското лято, а да видим какво ще правим с българската зима.

Човек, който подбужда към протести, трябва да има ясен план за действие. Политическият екстремизъм, който се опитва да практикува Радев, е опасен за държавата. Точно затова искаме да призовем към това да излезем от диалога с личните нападки и да потърсим начин да се възстанови институционалният диалог. Това, което се случва тревожи всички разумни български граждани. Господин Радев 24 часа почти вече не е намерил време и възможност да коментира новината, че успяхме да влезем в Чакалнята на Еврозоната, каза още Сачева.

Чух, че президентът призовава полицаите едва ли не да не изпълняват заповедите на своя министър, но не чух призив към добре организираните групи провокатори, които съзнателно атакуваха полицията, хвърляйки бутилки и други предмети и направиха опит щурмувайки да пробият кордона на полицията. Това бяха добре организирани провокатори, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който също участва в брифинга. /БГНЕС