Радев: Пеевски и Доган не трябва да се охраняват от НСО

За съжаление законите и правата на гражданите продължават да се погазват, но когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира доверието в държавността. Критично важно е институциите да поднесат истината. Това съобщи президентът Румен Радев по време на извънредно изявление в Президентството, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес имах разговор с началника на НСО – потвърждавам, - участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа.

Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, не зависи от президента.

По закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО. Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов.

Миналата година събрах комисията и те препотвърдиха нуждата от охрана на Доган и Пеевски.

Днес имах разговор с председателя на НСО и му възложих още утре Комисията да се събере. Очаквам по Закон тя да изпълнява функциите си. Редно е правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обект „Росенец“ и да се вземат мерки.

Относно призивите да вляза в изпълнение на правомощията си спрямо НСО, напомням, че още през 2015 г. правомощията на президента да влияе на НСО, бяха отнети.

Ако някой не иска да контролира службата, но ми вменява отговорност, то нека да се възстановят правомощията ми по Закон“, допълни президентът.

БГНЕС припомня, че вчера сутринта бившият правосъден министър Христо Иванов стигна с лодка до плажа на парк "Росенец", но беше изгонен от охранители, за които твърди, че са от НСО и охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според кадастъра този каменист бряг е публична държавна собственост и би следвало всеки да може да има достъп до него. На живо във „Фейсбук“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, общинският съветник от Бургас Димитър Найденов и активистът Ивайло Мирчев опитаха да покажат, че територията е охранявана и на практика недостъпна.

След конфронтацията от НСО разпространиха писмено изявление, че отказват да бъдат въвличани в политически акции, но без да уточняват дали лицата на брега са техни служители./БГНЕС