Радев: Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да загуби свободата си

Пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят нашата черга. От нас зависи да не го допуснем. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник. Това заяви президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

В началото на словото си, държавният глава припомни, че на тази дата преди 145 години възкръсна България.

„Армията на руския император Александър II съкрушава Османската империя. Днес за втора поредна година посрещаме празника, когато в Украйна бушува война. Днес се избиват мъжете, чиито деди заедно освобождаваха родината ни. Това е и наша болка“, подчерта държавният глава.

Той предупреди, че пожарът на войната хвърля искри, които могат да подпалят и нашата черта.

„Да не допуснем бесовете да обладаят нашите души, нашата реч и нашите действия. Недопустимо е над България да се веят други знамена, освен родния трибагреник“, заяви Радев.

Той припомни, че преди век и половина възрожденците са се захванали да градят нова България. „Стожерите на тази нова България бяха – просветата, армията, демократичният идеал на Апостола и солидарното чувство, че сме един народ в Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на атаки“, каза Радев.

„Намират се хора, които предлагат да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници. Други се опитват да превръщат чистата и свята Република на Апостола в безотговорен политически театър, а театърът в политика“, заяви Радев.

Той подчерта, че „войната с миналото е път към саморазрушаване“. „Историята не е слугиня на политиката, тя е идентичност, опит и вдъхновение“, подчерта държавният глава.

Президентът Радев заяви, че днес наш дълг е да запазим историята от безродници и осквернители.

„Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да загуби свободата си. Нашето призвание не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, за да пребъде България“, призова Румен Радев.

Тържествената заря проверка е кулминацията на честванията на 145 години от Освобождението на България.

Преди да произнесе словото си, президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй на представителните части на армията.

Начело на знамената светини е Самарското знаме. От Освобождението до днес Българската армия няма пленено знаме.

Пред паметника "Цар Освободител" бяха поднесени венци от страна на Президентството, ресорните министерства, държавни агенции, Прокуратурата на Р България, Омбудсмана на Р България, ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", Националния съвет на БСП и др. /БГНЕС