Радев към Борисов: Колко време ви трябва за преговори за правителство?

Искам да ви поздравя с постигнатия изборен резултат. С тази победа избирателите възложиха на вас огромна отговорност. Първата политическа сила в парламента носи най-голяма отговорност за съставянето на правителство възможно най-бързо и с най-голяма подкрепа в условията на война и кризи.

Имате водеща роля за решаване на неотложни въпроси в 49-то НС, които бяха отлагани в няколко парламента, свързани с Шенген, Еврозоната, ПВУ и приемането на държавния бюджет. Вчера чух за бюджет, в който ще има 3% дефицит, няма да се пипат разходите и данъците.

Всичко това е важно, но тези многопластови задачи стават още по-важни заради фактора време.

Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и законите, и водещ става факторът време - явно много български граждани заложиха на вашия опит и е добре да знаем какви са вашите виждания за решаването на тези въпроси. Колко време е необходимо за воденето на преговори с вашите опоненти доскоро, колко време според вас е необходимо за приемането на държавен бюджет? Сроковете за Бюджет изтичат, и до края на април слюжебното правителство трябва да внесе бюджет.

И колко време е необходимо за внасянето на законопроекти, свързани с ПВУ?

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към първата политическа сила ГЕРБ-СДС по време на първите консултации за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС. На консултациите присъстват лидерът на ГЕРБ Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

„Българският народ каза, че нито една партия не може сама да се справя. Всеки лидер, който не отчита този факт, не може да отговори на нито един от вашите въпроси". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на консултациите с президента Румен Радев.

„Сякаш думите, изречени са червена линия във времето. Хората казаха – без ГЕРБ не може, но не казаха и че само с ГЕРБ може. Най-стабилното за Еврозоната, Шенген, ПВУ можем да отговорим и в момента. Преди най-голямата добродетел на една партия беше да постави държавата пред партийното, сега е обраното – или това, което си казал, или нищо. Винаги може да се намери друг план, но няма да даде перспективи на страната", каза още Борисов.

„Няма да оставим държавата да навлезе във фалит - ще се опитаме да сме отговорни за бюджета. Полагаме усилия, търпеливи сме, защото изключителното единомислие, които имат депутатите от двете работни групи, е грехота да бъде проиграно заради загуба от няколко избиратели. Има шанс да се състави работещо правителство", добави Борисов.

На консултациите присъстват лидерът на ГЕРБ Борисов, Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова съобщи, че до края на следващата седмица ще бъдат избрани и съставите на парламентарните комисии, като обясни, че приоритет са законите, които с ПП-ДБ записаха като важни не само за тях като коалиции, но и за държавата – ПВУ, Еврозоната, Шенген, както и двата закона, които касаят правосъдната реформа. Тя отбеляза важността на закона за българската енергетиката и закона за БНБ.

"Минималният срок, ако постигнем не само между двете коалиции сериозна договореност и с останалите ПГ, можем да кажем, че в рамките на две или три седмици ще бъдат разгледани при съкратени срокове възможно най-много закони", каза Атанасова, като добави, че ще се ползват и експертите и на министерствата отговорни за тях, така че да се спазят сроковете за второто плащане по ПВУ. /БГНЕС