Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина, депутатите да приемат законите по ПВУ

Работата за присъединяването ни към Шенген продължава на всички нива на дипломацията, но има работа, която трябва да се свърши и в България. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти след срещата на върха ЕС - Западни Балкани. Той призова партиите у нас да не политизират темата.

Държавният глава призова Народното събрание да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

"Това Народно събрание трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и развитие за съдебната реформа. Имаме всички шансове догодина България да се присъедини и това го знам от разговори с европейските ни партньори, включително и с Рюте. Но това, до голяма степен, зависи от нас и от това как ще играем на терена на дипломацията. Продъолгжаваме усилията заедно с Румъния до последния момент. Има в определени страни от ЕС наслоени с години настроения срещу България. Тези предубеждения, къде основателни, къде не, много трудно се пречупват. Но аз съм убеден съм, че ако има единство на усилията, ние ще успеем", каза президентът.

Разширяването на ЕС, справянето с последиците от войната на Русия в Украйна и политическото сътрудничество са сред основните теми, които обсъждат държавните и правителствените ръководители с лидерите на шестте страни от региона. /БГНЕС

Тагове: