Радев: Българите няма да стоят на тъмно

Цената на бензина вече е под 3 лева на бензиностанциите на "Лукойл" и това е началото на един процес от мерки. Намаляването на горивата и на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа.

Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, след като присъства на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи, предаде репортер на БГНЕС.

Нека да е ясно, че докато има служебно правителство няма да има режим на тока, няма да се ограничава улично осветление. България е производител на електрическа енергия и износител, и българите няма да стоят на тъмно, заяви още Радев.

Според него големите компенсации, които европейците ще посрещнат с голямо одобрение тази зима, ще имат своите последствия.

В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на жертване на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, каза Радев.

По думите му основната задача на служебното правителство, не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация, а да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и граждани.

Очевидно е, че три десетилетия след началото на демократичните промени все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората, в името на икономиката. Нито българския бизнес, нито обществото могат да търсят повече експерименти, нито да плащат цената на нечия зависимост, подчерта държавният глава.

Радев отправи чрез медиите и няколко въпроса, за които посъветва да бъдат зададени към участващите в изборите през октомври:

Как ще дойде мазутът за топлофикациите и на каква цена? Как ще се отрази на производството на горива и на цените, решението на предишното правителство за ограничаване на износа на петролни продукти с произход Русия? Как ще се отрази дерогацията на руския петрол? Дали България въобще ще има рафинерия, дали ще е производител на горива или вносител?

Партиите и политици да вдигнат погледа си малко над ежедневните нападки, посъветва президентът.

„Газпром” не е панацея, а една от възможностите и те ни дължат доставка на газ, каза още държавният глава. Той определи разговорите за газа като дълги и сложни. /БГНЕС