Радев: България отново ще бъде солидарна с братска Македония

България ще бъде отново солидарна с братска Македония. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с премиера на РС Македония Димитър Ковачевски, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава подчерта, че нашите отношения с РСМ са стъпили на здрав фундамент.

„Отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура. Това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да подкрепя безрезервно Македония още от признаването на държавността и независимостта на страната през настояването за превантивния контингент на ООН при разпадане на бивша Югославия, през оказването на помощ по време на ембаргото, през оказването на военно-техническа помощ, при катастрофи и природни бедствия. В името на населението от двете страни на границата, в името на бъдещите поколения и в името на нашето общо европейско бъдеще ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този фундамент“, заяви президентът Радев.

Той увери македонските гости, че България отново ще бъде солидарна с братска Македония.

Президентът се надява, че срещата на Димитър Ковачевски днес с българското правителство е стъпка към постигане на взаимно изгодни решения. Той приветства неговото посещение в София. „Трябва да има много по-чести срещи и диалог на най-високо правителствено ниво за укрепване на доверието и разбирателството“, каза Радев.

Димитър Ковачевски заяви, че е имал положителна среща с премиера Гълъб Донев, която е продължила по-дълго от предвиденото. На нея са обсъдени възможностите РСМ да получава електроенергия от България. За целта ще бъде сформирана работна група, която ще обсъди техническите детайли за износа на български ток до 31 март следващата година. /БГНЕС