Радев: България не участва в инициативата за 1 млн. снаряда за Украйна

Приключи един много ползотворен Съвет, на който бяха поставени и беше постигнато съгласие по важни теми за България, каза в Брюксел президентът Румен Радев.

По темата за 1 млн. снаряда за Украйна, тази тема е заложена на две места – първо, във вчерашните заключения на съвета и най-важната част в Европейската агенция по отбрана. България е част и България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. Благодарение на този механизъм ние ще модернизираме отбранителната ни индустрия. Но касаещо доставката на 1 млн. снаряда за Украйна, изрично е записано вчера, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за отбрана на всяка държава-членка. Преди съвета имаше съвет на министрите на отбраната и външните министри, България не е част от тази инициатива и още 9 държави, затова няма как да фигурираме в общо заключение. Ако желае някоя държава, сключва споразумение с Европейската агенция по отбрана, 10 държави обаче не вземат участие в тази инициатива, включително и България, уточни Радев.

По отношение на енергетиката - освен високата оценка, която получава България за всички инициативи, които генерираме и подкрепата, която даваме на нашите партньори, поставих важен въпрос за нагнетения скъп газ миналото лятото в Чирен. Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който в момента е три пъти по-скъп от сегашните цени и неговото вадене, означава ние наистина да вдигаме значително цената на газа, който продаваме в момента. Това е сериозна тема и ще бъде обект на анализи от страна на ЕК, каза Радев.

Имаме пълна подкрепа и висока оценка за охраната на външните граници. Приключва с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европейската помощ за охрана на българската граница, която е приоритет, казано е това от председателя на ЕК, от април очаквам да започне изпълнението на тази помощ, добави Радев.

По отношение на селскостопанската политика напълно разбираме необходимостта да предоставяме транспортни коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна към трети страни, но това не трябва да води до изкривяване на българския пазар и до увреждане на интересите на нашите производители, добави той.

Този въпрос вече сме го поставили веднъж. Има целева помощ за 56 млн. евро, от които България получава 16 милиона, но това не е достатъчно. Затова заедно с Румъния, Унгария, Славакия и Полша ние настояхме за много по-голяма помощ, която да съответства на щетите, които търпят нашите земеделски производители. Това ще бъде обект на сериозно разглеждане в ЕК, уточни президентът. /БГНЕС

Тагове: