Радан Кънев: Българският национален интерес е в силна Европа

България може да реализира потенциала си в една силна и единна Европа. Трябва да провеждаме активна политика спрямо Македония, която да доведе до нейната бърза интеграция в ЕС, което е реализация на българска възрожденска мечта. Това заяви в интервю за БГНЕС Радан Кънев, водач на листата на „Демократична България“ за предстоящите на 26 май избори за Европейски парламент.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него.

БГНЕС: Какви са основните предизвикателствата пред българските евродепутати?

Радан Кънев: Основното предизвикателство пред българските евродепутати е България да бъде пълноценен участник в промените и големите реформи, които предстоят в Европейския съюз. България може да бъде силна и голяма, така че в бъдеще да бъде една от водещите държави в Обединена Европа.

БГНЕС: Кои са слабостите в работата на българските евродепутати и въобще на европейските парламентаристи, които трябва да бъдат преодолени?

Радан Кънев: Има едно неразбиране в българските евродепутати и при техните колеги от Централна и Източна Европа за начина, по който работи Европейския парламент. Той е територия на компромиса и на преговорите. С късане на ризи, с блъскане по масата, със скандали нещата не стават. Представителите на „Демократична България“ можем да бъдем глас на разума, преговорите и компромиса, който да защити българския национален интерес.

БГНЕС: Повече или по-малко Европа. В този дебат каква позиция трябва да заемат българските евродепутати?

Радан Кънев: Повече Европа. Няма съмнение българският национален интерес е в силна Европа. България може да бъде голяма и да реализира потенциала си в една силна и единна Европа с общи институции, общо правосъдие, обща енергетика, обща сигурност, обща външна политика и обща борба с терористичните заплахи.

БГНЕС: През последните месеци бяха направени разкрития свързани с дейността на Стив Банън, който подкрепя редица антиевропейски проекти. Според вас има ли такъв проект в България и какви ще са последиците от подобен тип движения за Европа?

Радан Кънев: В България има твърде много антиевропейски проекти, но те не са дело на едно лице, като Стив Банън, а са дело на руските и турските тайни служби.

БГНЕС: Каква външна политика трябва да защитават българските евродепутати, включително и по отношения на нашия регион? Трябва ли ЕС да има обща външна политика?

Радан Кънев: Европа трябва да има силна обща външна политика, за да може да защити интереса на гражданите си, включително и на българските в един свят, който доста се поляризира със странната външна политика, която води Америка напоследък, с търговските войни между Америка и Китай, с агресивни Китай, Русия и Турция. В този свят имаме нужда от силна обща европейска външна политика. Имаме нужда и от активна политика спрямо Република Северна Македония. Политика, която бързо да доведе до интеграцията на Македония в ЕС, което е реализация на българска възрожденска мечта. /БГНЕС