Ръководителят на правителствения щаб за бежанците е подал оставка

Ръководителят на правителствения щаб за бежанците полковник Валери Рачев се оттегля поради лични причини, съобщиха от Министерски съвет, няколко часа, след като стана ясно, че Рачев е подал оставка.

"Нека да уважим личното му пространство и да му позволим да се отдаде на спокойни и светли празници със семейство си. За нас Валери Рачев е безценен специалист, професионалист с безкомпромисен опит и човек с много голямо и добро сърце. Надяваме се господин Рачев отново да бъде част от нашия отбор", казват от Министерски съвет.

БГНЕС припомня, че в началото на месец март със заповед на премиера Кирил Петков беше създадена Оперативна координационна група, която да отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. За нейн ръководител бе определен Валери Рачев, съветник в политическия кабинет на премиера.

Рачев е бивш офицер от Българската армия, посланик на България в Ирак и експерт по сигурност.

Оперативната координационна група координира работата на шест междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от заместник-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта. Приоритет на Оперативната координационна група е информираността на пристигналите от Украйна за възможностите за живот и работа в България и на българските граждани за помощта, от която те се нуждаят в този критичен за тях момент. /БГНЕС