Ръководителят на МВФ: Има опасност от нова "Студена война"

Държавите трябва да направят повече, за да предотвратят скъпоструващите последици от нарастващата фрагментация на световната търговия и да помогнат за предотвратяването на втора "Студена война", заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ), предаде агенция "Франс прес".

"Аз съм сред тези, които знаят какви са последиците от Студената война: това е загуба на талант и принос към света", заяви Кристалина Георгиева по време на пресконференция в официалния старт на пролетните срещи на Световната банка и МВФ.

"Не искам това да се повтаря", каза тя и добави, че светът трябва "рационално да приеме, че ще има някаква цена, ще има някаква фрагментация, но да запази тези разходи малки".

Международните институции като Световната банка и МВФ имат важна роля за предотвратяване на разпадането на света на различни блокове с тежки икономически последици, каза тя.

В доклад на МВФ от началото на седмицата се прогнозира, че нарастващата търговска разпокъсаност в резултат на събития като Брекзит, търговската война между САЩ и Китай и руската инвазия в Украйна може да направи световната икономика с до седем процента по-малка, отколкото би била в нормални условия.

Политиците трябва да играят решаваща роля, за да "защитят интересите" на своите граждани, заяви Георгиева.

"Ако не успеем да бъдем по-рационални, тогава хората навсякъде ще бъдат в по-лошо положение", каза тя.

Напредък в реформите на Световната банка

Постигнат е напредък по редица ключови въпроси за Световната банка и МВФ, заяви напускащият поста си президент на банката Дейвид Малпас по време на събитие, с което бе отбелязано официалното начало на пролетните срещи.

Той заяви, че държавите-членки са постигнали съгласие по редица стъпки за увеличаване на финансовия капацитет на Световната банка, което ще ѝ позволи да отпусне "до 50 млрд. долара ново финансиране" през следващото десетилетие.

Френският президент Еманюел Макрон ще бъде домакин на среща на върха през юни, на която ще се търси разширяване на обхвата на някои от тези нови правила към други финансови институции и изграждане на "нова финансова рамка", заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер пред репортери в МВФ.

Напредък беше постигнат и по време на кръглата маса за дълга в сряда, каза Малпас. За първи път в тези разговори участваха не само страните кредиторки, но и частният сектор, както и представители на Замбия - страна, която е в напреднали преговори за преструктуриране на дълга си.

Ръководителите на Банката и МВФ заявиха, че е постигнат напредък и по отношение на попълването на кредитните механизми за страните с ниски доходи, които са били изчерпани от двустранното въздействие на пандемията от Ковид-19 и руската инвазия в Украйна.

През последните дни Ирландия, Саудитска Арабия, Обединеното кралство, Португалия и Япония вече са поели "значителни нови ангажименти или вноски" за попълване на тези фондове, заяви Георгиева.

Продължавайте да действате

Георгиева и Малпас предупредиха, че инфлацията остава твърде висока в много страни по света.

"Очакваме централните банки да запазят курса в борбата с инфлацията, като поддържат строга позиция, за да предотвратят разколебаване на инфлационните прогнози", каза Георгиева.

Правителствата също така трябва да работят за намаляване на бюджетните си дефицити и да положат повече усилия за подобряване на бавните перспективи за растеж на световната икономика в средносрочен план, добави тя.

В изказването си Георгиева призова държавите членки да прокарат структурните промени, необходими за ускоряване на цифровата трансформация, подобряване на бизнес средата в много държави и ускоряване на прехода към зелена енергия.

"По наши оценки са необходими 1 трилион долара годишно само за възобновяема енергия и инвестиции, които могат да се превърнат в растеж и работни места", каза тя в заключение. /БГНЕС