Путин и Раиси затвърдиха двустранното сътрудничество

"Русия и Иран си сътрудничат активно в почти всички области", заяви Владимир Путин на срещата с президента на Иран Ебрахим Раиси в Кремъл, съобщиха руските държавни медии.


"Имаме големи инфраструктурни проекти, обсъждаме ги от дълго време, сега стигнахме до практическото осъществяване на изграждането на железопътната линия Север-Юг. Естествено, работим традиционно в областта на енергетиката, в областта на образованието. При нас учат значителен брой ирански студенти. Като цяло процесът е доста активна работа в почти всички области", подчерта руският държавен глава.


Путин отбеляза повишаването на търговския оборот между страните с 20% през миналата година. Той предаде "най-добрите си пожелания" на върховния лидер на Иран Али Хаменей, като изтъкна ролята му за укрепване на отношенията между Москва и Техеран.


В края на годината страните ще подпишат споразумение за зона за свободна търговия между Иран и Евразийски икономически съюз, което според Путин ще създаде допълнителни възможности за разширяване на взаимодействието.

Освен това Путин и Раиси обсъдиха ситуацията в Ивицата Газа.

"Необходимо е бомбардировките в Ивицата Газа да бъдат прекратени възможно най-скоро. Този въпрос не е само въпрос на нашия регион, той е въпрос на цялото човечество. Затова трябва да се намери много бързо решение на този въпрос", заяви Раиси.

Иранският лидер каза, че заради действията на Израел в зоната на конфликта са загинали повече от 6 хиляди деца. В същото време, според Раиси, е "жалко, че действията на Израел са подкрепени от САЩ и други страни от Запада".

За последно Путин се срещна с Раиси в рамките на срещата на върха на Шанхайска организация за сътрудничество в Самарканд през септември миналата година. Двамата разговаряха за работата по ново голямо икономическо споразумение между страните и перспективите за сътрудничество. /БГНЕС