Путин: България бави "Турски поток"; Експерти: Забавянето е заради руска фирма

Руският президент Владимир Путин обвини България, че бави изграждането на "Турски поток". Българските енергийни експерти заявиха, че руска компания бави изграждането на българска територия. Някои от тях поставят под съмнение целесъобразността на проекта за България, предаде репортер на БГНЕС.

България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин. „Русия ще намери други възможности за реализирането на „Турски поток“, ако България не иска“, каза още стопанинът на Кремъл. Краткият коментар пред БГНЕС от българското министерство на енергетиката на думите на руския президент са: "Нямаме коментар!". Експерти: Путин е зле информиран, проектът е загуба на средства „Руският президент е лошо информиран от неговите съветници по отношение на проекта „Турски поток“. Това заяви за БГНЕС енергийният експерт проф. Атанас Тасев, който следи от близо ключовите енергийни проекти на страната. "Да, в действителност има забавяне, но основната причина е заради руския участник, който оспорва в КЗК конкурса за изграждането на газопровода на българска територия. В тази връзка ние би трябвало да върнем топката на Русия и да се аргументираме, че забавянето не е по вина на българското правителство“, каза още проф. Тасев.

Неговата препоръка е премиерът Борисов в писмена форма до президента Путин да изчисти този въпрос. Проф. Тасев уточни, че страната ни спазва сроковете и на практика на ден се строят по 4-5 километра, което за 100 дни е около 400 км. Срокът за завършване на тръбопровода до българо-сръбската граница е до юни. Христо Казанджиев не вижда никакъв проблем в изявлението на президента Путин и смята, че не трябва да му се отдава чак такова внимание или да е проблем за държавата. „Смятам, че като цяло проектът е абсолютно безпредметен, който носи излишна загуба на средства за България“, заяви енергийният експерт.

Руско-сръбска течна дружба Изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия ще бъде завършено през следващите седмици, заяви още руският президент. "Сърбия се присъедини към изграждането на газопреносна система, която е сухопътно продължение на газопровода "Турски поток" в Южна Европа. Полагането на тръбите на сръбска територия ще бъде завършено през следващите седмици", заяви Путин на пресконференция след разговори със сръбския президент Александър Вучич.

Постигнато е споразумение за увеличаване на капацитета на подземните газови хранилища, разположени в Сърбия, от 750 милиона на 2 милиарда кубически метра. „Убедени сме, че изпълнението на тези мащабни енергийни проекти ще помогне значително да се засили енергийната сигурност не само на Сърбия, но и на целия балкански регион и на Европа като цяло“, заяви руският лидер. "Турски поток" в цифри" Проектът „Турски поток“ предвижда изграждането на газопровод с две отсечки, всяка с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ. Той ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Проектът стартира в края на 2014 г., след като „Южен поток“, който трябваше да излиза в България, бе спрян заради това, че не отговаря на европейските изисквания, съдържащи се в Третия енергиен пакет.

Първата отсечка на "Турски поток" ще снабдява с руско „синьо гориво“ Турция. След нейното изграждане Москва повече няма да използва маршрута през Украйна и България, а ще доставя газ директно на Турция. Втората отсечка е предназначена за страните от Балканите и Централна Европа. Предполага се, че тя ще премине през територията на България за Сърбия и Унгария. Така България поне частично ще може да се компенсира транзита, който ще загуби за Турция, този път като обърне потоците от Изток на Запад. „Газпром“ съобщи по-рано, че се провеждат тестове преди пускането в експлоатация на „Турски поток“, като двете тръби са запълнени с газ. /БГНЕС, ТАСС и РИА "Новости"