ПСЖ се изравни със Сент Етиен по шампионски титли след реми с Ланс

Пари Сен Жермен ликува с десета шампионска титла на Франция, въпреки че стигна само до равенство 1:1 у дома с Ланс в двубой от 34-ия кръг на Лига 1. Парижани имат преднина от 16 точки пред втория Марсилия и са недостижими на върха при четири оставащи кръга до края на първенството.

Всичко най-любопитно в срещата се случи след почивката. Първо, в 57-та минута гостите останаха в намален състав след втория жълт картон на бранителя Кевин Дансо. Десетина по-късно домакините откриха с едно от редките попадения на Лионел Меси през сезона, а в ролята на асистент се превърна Неймар. Въпреки численото си преимущество на терена, играчите на Маурисио Почетино не успяха да се поздравят с титлата в стил, след като инкасираха късно изравнително попадение дело на резервата Корентен Жан.

Меси (д) ликува след отбелязания гол във вратата на Ланс.

То обаче не помрачи радостта на парижани, които грабнаха осма титла в последните десет сезона и се изравниха на върха с досегашния едноличен водач в класацията Сент Етиен по брой шампионски трофеи на страната. Те си върнаха короната, след като миналата година с нея изненадващо ликува съставът на Лил.

Радостта на футболистите обаче не бе така споделена от привържениците, като някои от фенските фракции на отбора напуснаха рано стадиона в знак на протест след отпадането от Шампионска лига. ПСЖ си тръгна от най-престижния европейски клубен турнир след поражение от Реал Мадрид с общ резултат 2:3 в осминафиналната фаза на надпреварата, а и отпадна от Ница след дузпи за Купата на Франция. В следващия кръг от Лига 1 парижани гостуват на Страсбург, докато седмият в таблицата Ланс, който е на две точки от зона Европа, е домакин на Нант.

В друг мач от съботната програма, Монако се изкачи на трета позиция в подреждането след убедителен успех над Сент Етиен с 4:1 като гост. Уисам Бен Йедер реализира 20-ия си гол от началото на сезона, а шестата последователна победа на монегаските в Лигата ги изведе над Рен, който приема Лориен в неделя и може да се върне на третото място при успех заради по-добрата си голова разлика. Третият в крайното класиране си гарантира място в квалификациите за Шампионска лига. Сент Етиен остава в зоната на изпадащите с 31 точки, на една от намиращия се над чертата Клермон, с мач повече от новаците. /БГНЕС