Пръстен, свързан с династията на Меровингите, беше открит в Дания

Датски любител-археолог е открил рядък златен пръстен, който може би е принадлежал на френското кралско семейство на Меровингите.


Ларс Нилсен открива големия, богато украсен златен пръстен, украсен с червен полускъпоценен камък, докато проучва Емерлев, енория в Южна Ютландия, Дания. Пръстенът датира от пети или шести век сл.Хр, съобщи Greek Reporter.

"Такава уникална и единствена по рода си находка е напълно сюрреалистична", твърди Нилсен.

Изследователи от Националния музей на Дания установиха, че бижуто има голямо "историческо значение" и може да е принадлежало на местно кралско семейство, свързано с Меровингите - династия на франкски крале, управлявали части от днешна Франция, Белгия и Германия между пети и осми век.

"Златният пръстен не само разкрива евентуално ново кралско семейство в Емерлев, но и свързва района с един от най-големите центрове на власт в Европа през желязната епоха", каза Кирстине Помергаард, археолог и уредник в Националния музей на Дания.

"Златният пръстен вероятно е женски и може да е принадлежал на кралска дъщеря, която е била омъжена за принц в Емерлев. Златото обикновено е дипломатически подарък, а знаем, че хората са сключвали бракове като гаранция за политически съюз".

Изводите за кралската принадлежност на пръстена са направени на база на неговата изящна изработка.

Червеният камък на пръстена дава сведения за собствеността му, тъй като подобни камъни са добре познати символи на властта в скандинавските страни, "докато елитните златни пръстени на меровингите обикновено са обковани с монета или плочка ", казват изследователите. "Това показва, че пръстенът е трябвало да служи като символ на властта в скандинавските страни".

Мястото, на което е намерен пръстена се намира на няколко мили от намерени преди това артефакти - включително колекция от златни и сребърни монети, керамика и златни рога от първи век - което кара експертите да мислят, че предметът не е изгубен, а по-скоро умишлено поставен в района./БГНЕС