Провален антибиотик открива втори живот като ефективен хербицид

Молекула, която първоначално е била разработена за лечение на туберкулоза, но не успява да излезе от лабораторията като антибиотик, сега обещава да се превърне в мощен враг на плевелите, които нахлуват в градините ни и струват на фермерите милиарди долари всяка година, предават австралийските медии.


Въпреки че неуспешният антибиотик не е бил подходящ за първоначалното си предназначение, учените от Университета в Аделаида откриват, че чрез промяна на структурата му молекулата става ефективна за унищожаване на два от най-проблемните плевели в Австралия - едногодишен райграс и дива ряпа, без да уврежда бактериалните и човешките клетки.

"Това откритие е потенциален фактор, който може да промени ситуацията в селското стопанство. Много плевели вече са устойчиви на съществуващите на пазара хербициди, което струва на фермерите милиарди долари всяка година", казва водещият изследовател д-р Татяна Соареш да Коща от Изследователския институт "Уейт" към Университета в Аделаида.

"Използването на неуспешни антибиотици като хербициди осигурява кратък път за по-бързо разработване на нови, по-ефективни средства за унищожаване на плевели, насочени към вредни и инвазивни плевели, които фермерите трудно контролират."

Изследователите от Лабораторията за иновации в областта на хербицидите и антибиотиците към университета откриват, че има сходство между бактериалните супербактерии и плевелите на молекулярно ниво.

Те се възползвали от тези прилики и чрез химическо модифициране на структурата на неуспешен антибиотик успели да блокират производството на аминокиселината лизин, която е от съществено значение за растежа на плевелите.

"На пазара няма търговски хербициди, които да действат по този начин. Всъщност през последните 40 години на пазара почти не са излизали нови хербициди с нови механизми на действие", казва д-р Андрю Бароу, постдокторант в екипа на д-р Соареш.

Смята се, че плевелите струват на австралийската селскостопанска индустрия повече от 5 млрд. долара всяка година.

Особено едногодишният райграс е един от най-сериозните и скъпоструващи плевели в Южна Австралия.

Не само фермерите биха могли да се възползват от това откритие. Изследователите твърдят, че то може да доведе и до разработването на нови препарати за унищожаване на плевели, които да се насочат към досадните плевели, растящи в нашите дворове и по пътищата.

"Нашият подход за повторно използване има потенциала да открие хербициди с широко приложение, които могат да унищожават различни плевели", казва д-р Бароу.

Д-р Татяна Соареш да Коща и нейният екип сега търсят начини да открият още хербицидни молекули чрез повторно използване на други неуспешни антибиотици и да си партнират с индустрията, за да представят на пазара нови и безопасни хербициди. /БГНЕС