Ден 21: Всенародно недоволство в "триъгълника на властта" (СНИМКИ + ВИДЕО)

В столицата и в над 10 областни града тази вечер е обявен национален протест. Протестът в 21-я ден на недоволство започна още от обяд. Бяха блокирани ключови кръстовища в София и в други градове, предаде репортер на БГНЕС.

https://www.facebook.com/NewsBGNES/videos/2949896311785890/

Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

Протестиращите дадоха заявка, че ще останат на палатка в т.нар. „триъгълник на властта” докато не получат оставката, за която настояват вече повече от двайсет дни.

Не се очаква тази вечер да има шествие из града, обясни за БГНЕС адв. Николай Хаджигенов, един от “Отровното трио”. Другият оратор - Арман Бабикян пък каза, че джипът, с който се движи премиерът Борисов няма гражданска отговорност.

Преди да се присъединят към недоволството в „триъгълника на властта”, протестиращи и представители на „Правосъдие за всеки”, заедно с Демократична България вдигнаха лозунгите си срещу главния прокурор пред Съдебната палата. Те се обявиха и за орязване на правомощията на обвинител номер 1.

Велислав Величков от Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" поиска да отпадне длъжността главен прокурор или кандидатурата да минава първо през парламента, а след това през президента. Той настоя кандидатите да бъдат издигани от професионални организации, граждански организации и от академичната общност.

Величков се закани, че и през септември ще продължат с борбата и ще търсят партиите, които да подкрепят предложенията им за промени в Конституцията.

Минути преди 20.00 часа от Съдебната палата множеството се присъедини към недоволните пред Министерски съвет. Свирки и вувузели неуморно допълват атмосферата. И тази вечер от озвучителната система мощно се чува „Thunderstruck” на AC/DC.

Протести има и в много други градове на страната. В Стара Загора на протест тръгна и автошествие.

Аспаруховият мост във Варна днес също бе блокиран, а малко преди 19 часа стотици варненци водят блокада пред общината. Пловдив също изразява недоволството си.

Голям протест има и в Русе. За разлика от обичайното шествие в центъра на града, днес протестиращите от крайдунавския град се събраха на кръговото кръстовище на ГКПП „Дунав мост“. С плакати и скандирания „Оставка“, „Мафията вън“ и др. хората поискаха правителството на Борисов, както и главния прокурор Иван Гешев да се оттеглят незабавно.

„Подкрепяме масовите протести в цялата страна и това, че започват масови блокади на ключови кръстовища и булевард. Русенци се присъединяваме с протест на кръговото движение на Дунав мост“, заяви Мариета Иванова, която бе на протеста.

По време на протеста на няколко пъти се стигна и до блокиране на движението в района на граничния пункт. Периодично хората пропускаха движението от и към граничния пункт.

„Ние даваме възможност, както виждате, чрез мирни протести, наистина да се чуе гласът на гражданите. Ако сме в демократична държава той наистина трябва да се чуе. Но ние сме готови на всички действия, само и само това правителство да подаде оставка“, категорична бе още Иванова. /БГНЕС