Протестиращи простряха "мръсните дрехи на Борисов"

22-ият ден на антиправителствени протести в столицата започна с „We will rock you” на вечните Queen, ключовият Орлов мост продължава да е затворен вече повече от 20 часа, предаде репортер на БГНЕС.

Викове „оставка” се чуват на обичайното място - "триъгълника на властта" в центъра на София. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на правителството, оставка лично на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори. Въпреки че днешната жега забави повечето хора, които започнаха да набират численост една минути преди 20.00 часа. След този час обаче, когато протестът стана по-многолюден яйца и домати полетяха към сградата на правителството. Свежи червени домати прелитяха покрай кордона полиция, строен за поредна вечер пред сградата. Няколко яйца се размазаха по фасадата и по плочките.

Днес протестиращи опънаха "мръсните дрехи на простора", с което показват премиера Бойко Борисов в истории, обещания и собствени думи. Инициативата е на Национален младежки клуб към ДСБ и те казват, че се опитват да представят Борисов такъв, какъвто е бил в различните фази от кариерата си. В статии, интервюта, изказвания, приятни и неприятни случки. Преглед на печата за последните 23 години. „Изкарването на мръсните дрехи на простора е неминуемо, особено ако искаме някога да имаме чисто бъдеще. И ако искаме да имаме политическа класа, която да носи отговорност – не само пред избирателите, но и пред своите собствени думи, изричани през годините. Повечето изречения в тази изложба са съобщителни, но зад тях прозират огромни въпроси. Въпроси, които поне в тази медийна среда няма кой да зададе. Затова ще го направим ние”, казаха инициаторите. „Българинът има къса политическа памет. Искаме да напомним всичко, искаме всичко да се вижда, да се знае защо протестираме тук вече 22-и ден, всеки ден сме тук и да се знае защо ние няма да спрем да протестираме, докато не чуем третата оставка”, заяви Кристиян Христов, който е зам.-председател на младежкия клуб към партията. На площада днес е и Найден със съпругата си и синът им Иван. „Тук сме, защото сме съпричастни с всички протестиращи, защото искаме да живеем в България и защото искаме той (посочва сина си – бел. ред.) да има едно по-розово бъдеще в държавата – по-светло, с по-малко корупция, с много по-малко социални, икономически и всякакви други проблеми, с които ние се сблъскваме”, посочи още мъжът.

В същото време ключовият Орлов мост остава затворен повече от 20 часа. протестиращите там опънаха палатки, а по-рано изписаха с прясно окосена трева думата оставка и заявиха, че ще седят под сянката на орлите докато не се изпълнят исканията им. Недоволните дори бяха организирали ротация на блокадата, като при палатките идваха нови хора, а други си тръгваха и после пак се връщаха с нови сили. Пропуска се единствено преминаването на линейки. Недоволството протича мирно. /БГНЕС