Протестиращи: Природа, а не бетон - Синеморец не е Слънчев бряг

Граждани се събраха на протест тази вечер в центъра на София, за да се противопоставят на унищожаването на природата по Черноморието, предаде репортер на БГНЕС.

Организатори масовата проява са коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”, които алармират за неспазени обещания и куп нарушения по морето.

Протестиращите настояват за забрана на застрояването в района на Камчийски пясъци. Според тях новата заповед на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона “Камчия” задължително трябва да включва отпадналите конкретни забрани за строителство в конкретни имоти, които са били обект на заменки.

"За пореден път е застрашена дивата природа, която остана толкова малко вече. Искаме да я съхраним. Всеки българин иска да се спре презастрояването, дълго време сме се нагледали на грозните гледки. Искаме да съхраним Камчийски пясъци, около Синеморец също има проблеми", заяви Елеонора Йосифова, един от протестиращите.

Тя даде пример с хотела-подпора стена на Алепу, който скоро съдът обяви за незаконен и призова институциите по-стриктно да съблюдават за нарушения, както и за подобряване на законодателната рамка.

Екоактивистите настояват в кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, както и спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

С викове "Искаме природа, не искаме бетон" протестиращите се отправиха на шествие през пешеходната зона на булевард "Витоша" към сградата Министерски съвет, а от там към парламента и Орлов мост. /БГНЕС