Протестиращи перничани: Искаме истината за източването на язовира

Перничани излязоха на протест пред Министерски съвет с искане за оставки в регионалното министерство и „Басейнова дирекция“, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки жители от Перник, подкрепени и от други градове на страната, се събраха в столицата. Кукерски маски и звънци огласиха триъгълника на властта между Министерски съвет, бившия Партиен дом и президентството.

Организаторите на протеста обясниха, че днес трябваше да се проведе традиционният международен фестивал „Сурва“, който заради водната криза беше отменен от здравните власти. По тази причина маскираните символично избраха да отчетат фестивала с демонстрация под прозорците на правителството.

Камелия Радева от инициативния комитет „Спаси Перник“ заяви, че са на жълтите павета да поискат отговори къде е отишла водата на града. Защото, перничани вече 60 дни са на воден режим и 35 дни в бедствено положение, а въпросите са повече отколкото отговори. „На този ден перничани трябваше да посрещат своите приятели и гости от света, но радостта им бе отнета от причиненото безводие, довело до хуманитарна криза. Вода и въздух са ключовите думи, които ни обединяват. Искаме истината за източването на цял един язовир“.

В декларация, изчетена пред протестиращите, тя посочи, че под засилен обществен натиск е извършена показна акция на Прокуратурата, МВР и ДАНС, която доведе до оставка, арест и завеждане под стража на министър Нено Димов. „Това не изчерпва кръга на отговорните лица и ние продължаваме да настояваме за оставка на регионалния министър Петя Аврамова“, заяви Радева на фона на викове „Оставка !“.

Ирена Шаренкова от „Спаси Перник“ заяви, че истинските организатори на протеста са заключени в триъгълника на властта и посочи сградата на Министерски съвет. „Искаме ясни решения на кризата. От месеци слушаме само обещания, разхвърлят се едни милиони, които обаче за съжаление не текат по нашите чешми. След няколко дни ще ударим мъртвото дъно на язовира, какво предлага правителството. Единственото решение, което се взе е да чакаме Господ да пусне дъжд и сняг“, каза активистката.

БГНЕС припомня, че на последното правителствено заседание беше взето решение да се поиска от Столичния общински съвет разрешение за отклоняване на допълнителни количества вода от язовир „Бели Искър“ през софийското ВиК за Перник. Същевременно икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че спешно се работи по изграждането на довеждаща инфраструктура. /БГНЕС