Протестиращи: Адвокатите не са доносници

Адвокатите не са доносници. Това бе един от надписите, които носеха участниците в адвокатския протест, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът е срещу цялостната държавна политика, водеща до ограничаване на адвокатската свобода и независимост, нарушаването на адвокатските права и тайната и доверителността в отношенията адвокат - клиент.

Този следобед те се събраха пред Висшия адвокатски съвет, за да внесат писмено искане за иницииране на промени в ЗМИП и Правилника за прилагането на закона, с които казват, че на адвокатите се вменява задължение да нарушават адвокатската тайна и да дават сведения на ДАНС за своите клиенти. Адвокатите също така искат от ВАдС да се внесе конституционна жалба срещу, според тях, възможно най-репресивния за професията текст, който силно застрашава и гражданските права на клиентите. Искането е и за кардинални промени в закона за Адвокатурата с цел разширяване на адвокатското самоуправление, защита на адвокатската дейност и електронно дистанционно гласуване за органи на Адвокатурата.

„Основното ни искане е да се внесе в Народното събрание искане за промяна на Закона за мерките за изпиране на пари, който да отпаднат тези срамни за нас изисквания. Другото е да упражни правото на конституционна жалба на Висшият адвокатски съвет спрямо този закон. Искаме и спешни промени в нашия закон за адвокатурата“, посочи Стефан Левашки.

В един момент при протестиращите дойдоха хора от ръководството на Висшият адвокатски съвет и техните представители се качиха на среща.

„Тъй като протестът е свързан със Закона за мерките за изпиране на пари. Брутален закон, погазващ изконните адвокатски права и задължения, неприемлив от всяка гледна точка закон, който ще бъде променен в най-скоро време в тази част, която касае работата на адвокатите“, каза Людмил Рангелов, който е зам.-председател на Висшия адвокатски съвет като изрично уточни, че говори в лично качество.

Пред медиите Александър Пелев каза, че зам.-председателите, главният секретар на Висшия адвокатски съвет слязоха днес на улицата, защото знаеха, че и те ще бъдете тук.

По-късно адвокатите се отправиха на кратко шествие и стигнаха до Съдебната палата. Вече бе обявено, че при неизпълнение на исканията им, адвокатите ще започнат подготовка за национална адвокатска стачка и ще поискат оставката на целия Висш Адвокатски съвет. /БГНЕС