Протестиращите земеделци: в очакване на меморандума

Протестиращите земеделци очакват всеки момент да получат меморандума на правителството, след което ще се запознаят с него и ще решат какви ще са следващите им действия, предаде репортер на БГНЕС.

„Очакваме текста на меморандума да бъде обсъден с Инициативния комитет, включващ 25 организации. Ако няма забележки по текста и той е същият, който беше представен вчера, ще бъде разписан от правителството и протестиращите“, каза той.

Христов заяви, че ако има забележки, тогава няма да подпишат меморандума.

Той коментира и появилото се недоволство сред протестиращите: „При 2000 човека, няма как да има 100% единомислие. Нормално е всеки да има собствено виждане по въпроса. В момента искаме да чуем аргументите на тези, които не ги удовлетворяват и защо. В един момент се оказва така, че някои дори не знаят защо не са удовлетворени

Радослав Христов

Земеделците остават в стачна готовност. През днешния ден те са изключително изнервени от дългото чакане в покрайнините на столицата край Долни Богоров. Няколко часа продължиха обсъжданията между протестиращите и ръководителите на акцията.

На протеста към обед се появи и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който беше отпратен. Хората не желаят неговото присъствие, защото протестът им не е политически.

При откриването на днешното заседание на МС премиерът акад. Николай Денков заяви, че протестите са свързани с проблеми, натрупани през последните години. Той благодари на преговорните екипи.

„Това е начинът да се разрешават проблемите – чрез преговори. Всички решения съответстват на целите и приоритетите на правителството. Никъде нямаше нужда то да отстъпва. В такива случаи и двете страни печелят. Няма нужда единият да бъде губещ“, каза акад. Денков.

БГНЕС припомня, че премиерът Денков снощи обеща, че няма да бъде позволен внос на слънчоглед в близкия период. Той обяви, че ще разговаря с украинския премиер за слънчогледа. Акад. Денков обясни, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена за внос, едва когато са уточнили количествата.

Премиерът посочи, че и в момента се водят преговори затова могат ли да се включат и други продукти. Денков е категоричен, че във връзка с качеството на селскостопанските продукти, внесени от Украйна, досега не са установени нарушения на изискванията. Ако такива бъдат установени, те ще бъдат незабавно върнати.

150 млн. лв. от помощта, която се отпуска на земеделците заради Украйна, са отпуснати с постановление на МС, като днес предстои да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лв., съобщи финансовият министър Асен Василев. Поет е и ангажимент Агенция „Митници“ ежеседмично да публикува обемите от вноса и износа на четирите зърнени култури, както и средната цена на вноса и съответно на износа.

На 19 септември бяха затворени главни пътища в цялата страна. В протеста се включиха над 26 браншови организации от целия сектор. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. /БГНЕС