Протести в София и големите градове под надслов „Русия без Путин“

Протести в столицата и няколко големи града се проведоха под надслов „Русия без Путин“, предаде БГНЕС.

В София недоволните се събраха в непосредствена близост до Националния дворец на културата (НДК), предаде репортер на БГНЕС.

Призивите на демонстрантите гласят "Free for A. Navalny! Русия без Путин – убиеца на жени и деца!", "Мястото на пл. "Немцов" е до оградата на Мутрофанова!", "Свобода за Навални!", "Осигурете убежище за Глазунова, Санина, Стручев и всички противници на войната на Путин!".

На мястото на протеста е разпънато и знаме с цветовете бяло-синьо-бяло. То символизира истинския за демонстрантите-противници на президента Владимир Путин национален флаг на Руската федерация, тъй като от него е премахнат червеният цвят, който те определят като цвят, олицетворяващ агресията на РФ в Украйна и терора върху руските граждани, които се противопоставят на руската държавна политика и кремълския режим.

„Днес сме тук, за да подкрепим нашите приятели от свободна Русия в тяхната инициатива „Русия без Путин“, защото Путин е едно зло, което, както виждаме, цял свят вече си пати от него. Не остана конфликт, който да не е забъркал навсякъде – не само в Украйна“, каза пред БГНЕС Колю Карастоянови, добавяйки, че руският президент се опитва да „разбърка Косово и Сърбия“.

Протестиращият е категоричен, че „всичко зло е Путин“, като призова „Русия без Путин“ и „свобода за Навални“. Според него ситуацията в РФ няма да се промени след президентските избори. „В Русия няма демокрация. Изборите са проформа. Просто минават едни въоръжени хора с избирателни списъци и ако смееш не гласуваш за Путин. Просто това е проформа отвсякъде“, заяви той.

Карастоянов коментира, че бяло-синьо-бялото знаме е новото знаме на Русия, „без червената ивица, която е кръвта“.

Мая Маркова сподели пред БГНЕС, че редовно участва на протестите на Сдружение за свободна Русия, за да подкрепи исканията им за демократизиране на Русия и за убежище на противниците на Путин, търсещи убежище в България. „Бяло-синьо-бялото знаме се получава като от знамето на Русия се махне червеният цвят – цветът на кръвта. Противниците на Путин и на сегашния руски режим са възприели това знаме, знамето на бореща се, свободна Русия“, обясни жената.

Според нея изходът от президентските избори в РФ е предрешен. „Путин ще спечели, вече се знаят и процентите – над 90% ще има. Но интересното е, че въпреки това Путин се стреми да не ядосва своите поданици твърде много преди това, например отлага мобилизацията. Очаква се мобилизация и цялостно влошаване на положението след изборите“, допълни Маркова.

В заключение тя призова българското гражданско общество повече да подкрепя Украйна и бореща се свободна Русия.

Пловдив също се включи в инициативата за протести срещу управлението на руския президент Владимир Путин. Мирната демонстрация се състоя пред Централната поща в града, предаде кореспондентът на БГНЕС от града на тепетата.

Част от протестиращите дойдоха с децата си и издигнаха плакати с лозунги срещу руския президент и с предупреждения, че войната е по-близо отколкото изглежда.

През цялото време служители на МВР-Пловдив охраняваха протеста, който премина без провокации.

Събралите се в Пловдив руски граждани осъдиха агресията на Владимир Путин и се обявиха за свободна и независима Украйна.

Руснаци излязоха на мирен протест в Бургас с искане за политическо убежище. Те се събраха пред паметника на Альоша в морския град, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Днес се провежда световната акция „Русия без Путин“. На протеста беше отправен призив към българските власти да бъде дадено убежище на противниците на руския президент.

Държавната агенция за бежанците нееднократно отказва да разгледа молбите за убежище на две бежанки от Русия, противнички на войната срещу Украйна – без да разглежда молбите им по същество.

Става дума за актрисата Елена Санина и театралния режисьор Оксана Глазунова. Двете вярват, че позицията им срещу войната ги поставя на правилната страна на историята.

Наред със случаите на Елена Санина и Оксана Глазунова, организаторите се опитват да привлекат общественото внимание към съдбата на още един бежанец – Глеб Стручев. /БГНЕС