Протести срещу университетската полиция в Солун

Полицаите за борба с безредиците в Солун използваха сълзотворен газ, за да разпръснат граждани, които ги атакуваха с бензинови бомбички и камъни късно снощи по време на протест срещу плановете на правителството да въведе полицейска охрана в университетските кампуси.

Около 5 000 членове на леви и анархистки групи участваха в шествието през центъра на Солун, като някои от тях разбиваха витрини на магазини и палеха кофи за боклук. Най-малко осем души бяха задържани. Не се съобщава за ранени.

По-рано през деня протестиращите се сблъскаха с полицията в кампуса на главния държавен университет в града, където от седмици има размирици заради закрита седяща стачка на левицата. 20-годишен мъж е бил хоспитализиран, след като според съобщенията е бил ударен от полицейска зашеметяваща граната от близко разстояние. Впоследствие той е бил изписан.

Протестиращите са разгневени от плановете на правителството да въведе нова полицейска структура, която да охранява университетските кампуси, в които липсва ефективна частна охрана и които страдат от политическо насилие, както и от дребни престъпления.

Правителството отмени действащите от десетилетия закони, които в повечето случаи не позволяваха на полицията - в името на защитата на академичните свободи - да влиза на територията на университетите.

Левите опозиционни партии остро разкритикуваха този ход, както и планираната университетска полиция, която се очаква да започне да действа през следващите седмици./БГНЕС

Солун / Гърция