Протестът пред община Бургас се мести отново в Росенец

Симпатизанти на ДПС и съмишленици на Христо Иванов от „Демократична България” протестират в парк „Росенец”, разделени от полицейски кордон, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Рано сутринта привържениците на ДПС пристигнаха с автобуси и коли по пътя за парк „Росенец” в подкрепа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. По-късно пристигнаха протестиращи, предвождани от Христо Иванов от „Демократична България”, които искаха да проведат протеста си като масово плажуване в „Росенец”, но не бяха допуснати от жандармерията. Впоследствие Христов Иванов отиде пред общината в Бургас, където се срещна с кмета Димитър Николов. От своя страна кметът определи като грешка действията на полицията за това, че са спрели достъпа на български граждани до плажа в Росенец. След тези думи на кмета, всички протестиращи, които се бяха събрали пред общината в Бургас тръгнаха отново към Росенец.

Междувременно привърженици на ДПС не допуснаха на протест българските граждани, които искат да плажуват в парка „Росенец”. На пристанището пристигна катамаран, който бе избутан навътре във водата от симпатизантите на ДПС. Хората от лодките, които искат да плажуват казват: Няма частно пристанище и развяваха българското знаме.

При пристигането си в парк Росенец кметът на Бургас каза, че първият протест е бил на Христо Иванов, после в ОДМВР е дошли заявление за втори протест. Поисках от комисар Сотиров-директор на ОДМВР-Бургас, да осигури достъп на гражданите до пътя. Грешка е органите на МВР да не допускат гражданите. С недопускането на граждани се създава по-голямо напрежение, добави кметът. До плажа по този път не може да се стигне, защото има частен имот, уточни още Николов.

Протестиращите, които искаха да стигнат до плажа в Росенец се опитаха да преминат през полицейския кордон, но се стигна до кратки сблъсъци с полицията, които отново не ги допуснаха. /БГНЕС