Протестът на Ролан Гарос е бил за климатичната криза

Активистката, която се завърза за мрежата на корт Филип Шатрие по време на полуфиналния сблъсък на Ролан Гарос между Каспер Рууд и Марин Чилич, е искала да насочи вниманието към световната климатична криза.

Според ООН човечеството има по-малко от 3 години за действие, ако иска да ограничи покачването на температурата до 2 градуса

Двамата играчи и зрителите на корта бяха шокирани в средата на третия сет, когато млада жена нахлу на корта и се завърза за единия край на мрежата. Рууд и Чилич бяха прибрани в съблекалните, а стюардите имаха нужда от десетина минути, за да изведат протестиращата от корта. "Младата жена с френска националност е влязла в комплекса с валиден билет в началото на деня. Природозащитничката е използвала тел и лепило, за да се прикрепи към мрежата. Тя е предадена на полицията", обявиха от Френската тенис федерация.

Активистката бе облечена в бяла тениска с надпис "Остават ни 1028 дни". Впоследствие стана ясно, че тя е част от природозащитническата група Derniere Renovation, която иска да насочи вниманието към климатичната криза. Според един от докладите на ООН най-късно до 2025-та година въглеродните емисии по света трябва да стигнат своя пик, преди да започнат да намаляват, ако човечеството иска да удържи покачването на температурата до 2 градуса. Според същия доклад след това емисиите трябва да бъдат ограничени с поне 25 процента до 2030-та година.

"Годината е 2022, време е да погледнем реалността в очите. Политиците ни водят към свят, в който Ролан Гарос няма да може повече да съществува. Днес нахлух на корта, защото не мога повече да си позволя риска да не правя нищо, когато сме изправени пред климатична криза", написаха от Derniere Renovation от името на 22-годишната Ализе, която се завърза за мрежата. /БГНЕС