Протест пред президентството: "Румен Радев е ПОZОР за BG. ФЕН на ZЛОТО"

Граждани се събраха пред президентството на протест с искане за импийчмънт на президента Румен Радев, както и за предоставяне на оръжие на Украйна, предаде репортер на БГНЕС.

"Румен Радев е ПОZОР за BG. ФЕН на ZЛОТО", гласи един от протестните плакати. Протестиращите веят български и европейски знамена, сред тях, обаче, има и украински и американски флагове.

Протестиращите граждани искат първото решение на Народното събрание да бъде за предоставяне на военна помощ за Украйна и процедура за импийчмънт на президента.

Крим принадлежи на Украйна, а Радев на Русия!“, „Радев, вън!“, скандират още гражданите през президентството.

„Гласувах за него, защото тогава за мен гласуването за президента Радев беше минималната щета. Идеята беше да гласувам за него, защото нямаше как ръката ми да подаде глас в полза на кандидата на ГЕРБ за президент“, каза пред БГНЕС протестиращият Станислав Раковски. „Аз нямам впечатление, че той беше ясно артикулирал, че той е проруски, а освен това да си русофил и да симпатизираш на Русия като такава е едно, а да поддържаш военизирания режим на Путин в актуалната ситуация, това е нещо съвсем различно“, заяви той и добави, че самият той от сърце е русофил, но не може да повярва, че онова, което в момента се случва, е сблъсък на великата държава Русия, а напротив, това е сблъсък на упадъка на Русия под формата на управлението на Владимир Путин. „Това не е Русия, която аз обичам. Това не е Русия на моето детство. Това не е Русия в романтичните представи на българина за държавата, която е раздавала своите сили, за да освободи европейския народ. Това е Русия, която в момента се опитва да пороби един братски народ, и това няма нищо общо с русофилията, която аз подозирах, че съвсем здравословно президентът Радев има. В момента това е човек, който ни връща в каменната ера. Не, аз не искам да бъда такъв българин, аз не съм такъв българин“, отбеляза мъжът и подчерта, че е европейски ориентиран българин, който е на протеста, за да заяви категорично, че никога повече няма да гласува за Радев и се надява държавният глава много бързо да падне от власт. „И дори и да не го направиш, за мен ти си погребан като политик“, обърна се Станислав Раковски към президента, определяйки го като „пропутински агент“. „Любовта към Русия и поддръжката на Путинова Русия в моментна са две абсолютно различни неща, нямат нищо общо“, каза още той и изрази надежда след изборите на 2 април да дойде на власт правителство, което „да измие този позор от нашите очи“, а 49-ото НС веднага да гласува безвъзмездна военна помощ за Украйна.

„За съжаление, гласувах за него и съм много разочарован, затова съм тук“, сподели пред БГНЕС друг протестиращ гражданин и обясни, че е гласувал за Румен Радев, „за да не може кандидатът на ГЕРБ да спечели“. Мъжът се чувства излъган от президента, според него той „злепоставя България“ и „ни праща в ъгъла на Европа“, и заяви: „Вместо мутрите вън, изглежда, че той ги вкара вътре при него.“ „Ако гледаме реално на нещата, народът е малко безотговорен към нашето европейско бъдеще, към бъдещето на нашите деца. Това е безотговорност да не се гласува, апатията също е безотговорност и не очаквам да имаме правителство“, каза още той и допълни, че първото нещо, което следващият парламент трябва да направи, е да приеме нова съдебната реформа, „защото без справедливост няма да има никакво икономическо развитие, нито образованието ще върви, нито медицината и здравеопазването“, а без справедливост всички системи ще загинат.

Николай Колев е сред протестиращите, които не са гласували на президентските избори за Румен Радев. Пред БГНЕС той заяви, че отстоява „позицията на всички европейци“. „Всички трябва да се обединим да бъде спрян Путин, да бъдат спрени убийствата. Вече има над 1000 убити деца, хиляди убити мъже, това трябва да спре“, каза Николай Колев и уточни, че това ще спре, когато Путин види, че има „една силна, обединена Европа“. „А нашият президент в момента обръща гръб на Европа и протяга ръка към Путин, за голямо съжаление на един НАТО-вски генерал. Мисля, че той трябва да си свали будьоновката от главата“, смята той и е категоричен, че Паметникът на съветската армия трябва да бъде премахнат. /БГНЕС