Протест пред НС срещу хартиената бюлетина

Граждани се събраха пред Парламента, за да протестират срещу промените в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина, предаде репортер на БГНЕС

Протестът е организиран от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след като Правна комисия заседаваше над 18 часа, включително и през нощта, за да гласува връщането на хартиената бюлетина. На протеста присъстват и представители на неправителствените организации "Ние идваме!", " Боец", "Спаси София" и др.

“Протестите ще продължат до победата. Ние разчитаме на обществена подкрепа, за да се вразумят хората, които въведоха този закон. Това предложение е на БСП, така че я ръцете на Нинова е решение на проблема.” Това заяви за БГНЕС съпредседателят на ДБ, Атанас Атанасов.

“Искат да се върне хартиената бюлетина, за да може да отидем във време, в което недействителните бюлетини и подправените протоколи бяха стотици хиляди. Аз съм изумен от поведението на Корнелия Нинова, защото знам, че в партията има разбой. Един от знаковите хора в парламентарната група на БСП, които бяха против хартиената бюлетина, беше премахнат от правна комисия, за да се осигурят в това среднощно заседание тези промени.”, заяви още Атанасов. Нинова си търси партньори за ново правителство и явно ние не сме надеждни партньори. Те вече с ГЕРБ сформират мнозинства по много точки”, уточни още Атанасов.

“Аз съм горд, че когато се избираше правна комисия, аз не гласувах за Радомир Чолаков от ГЕРБ да бъде председател на правната комисия, защото няма диалог и без обществено обсъждане това решение беше пробутано за 18 часа”, подчерта още Атанасов. И обяви, че докато не се реши въпроса с Изборния кодекс, ДБ няма да влязат в пленарна зала.

“Всички хора тук са за честни избори, и за да не се върнем в годините на подправените бюлетини. Много е важно, че посред нощ тези хора приеха тези промени и сега хората са тук, за да изкажат своето недоволство. Трябва да махнем някои от опорките на Борисов - първо, машините са на Борисов, според мен българският Мандуро е Борисов, защото той е приел тези машини. Второ, да казваш, че си и за хартиена бюлетина, и за машинно гласуване, но като премахваш обществените съвети на ЦИК в полунощ, - в коя друга държава се случват тези неща посред нощ, това е като един крадец”, Това заяви и лидерът на ПП Кирил Петков. “Сега ще видите уклончиви отговори от тяхна страна за всичко, което ние предложихме. Сега даваме възможност за отваряне на комисия за Изборния кодекс, нека заедно всички партии и неправителствените организации да минем по всички точки и да решим, но тяхната истинска цел е да подменят вота на българските граждани, да го направят в късните часове. Ние няма да отстъпим за това. Борисов е най-добрият актьор на света, може от сутрин до вечер да ни прави театър, следете действията. Има член 82 от правилника, с който може да бъде оттеглен законопроектът”, коментира още Петков. “На българските граждани им е много по-важно какво ще се случва с минималната работна заплата, с пенсиите, данъчните кредити за младите семейства, защо ГЕРБ, БСП и ДПС решиха, че Изборният кодекс е най-важното решение сега. В сряда ще влезем в НС, за да предложим създаването на тази комисия за Изборния кодекс, и те ако откажат, тогава всички български граждани ще видят, че никой не иска да говори за честни избори, а искат да се открадне вота на избирателите”, подчерта още Кирил Петков.

Протестиращите също изразиха недоволството си от хартиената бюлетина. Бисер уточни, че нейното въвеждане е срамно за България. “Все едно сме една африканска държава, плюс това опитът показва, че това е начин мафията да краде гласове. Хартията е начинът да се манипулира процесът”, коментира още протестиращият.

Златка Цекова също отбеляза като аргумент лесното манипулиране на гражданския вот с хартиени бюлетини. “Лесно могат да направят невалидни хартиените бюлетини с една точка на друго място в друго квадратче, например.”
Боян пък смята, че въвеждането на хартиената бюлетина ще се върнем назад по времето на феодализма. "С хартиената бюлетина щели да ни раздадат и една волска кола, защото те вървят ръка за ръка. Хората след като могат да ползват банкомати, би трябвало да ползват и машини за гласуване”, подчерта още протестиращият. /БГНЕС