Протест: "Овча купел" не иска бежанци"

Десетки хора се събраха на протест в столичния квартал "Овча купел", за да заявят, че не искат бежанци, предаде репортер на БГНЕС.

Протестиращите граждани скандират "България за българите! Бежанците вън!" и "Овча купел" не иска бежанци!".

Протестът, който се провежда на паркинга на метростанция "Мизия", е под надслов "Овча купел – без страх и насилие".

Протестиращите имат четири искания. Те настояват за засилено полицейско присъствие, а също така за видеонаблюдение в квартала. Протестиращите искат мигрантите да спазват пропусквателния режим в центъра, както и постепенно изместване на бежанския център от района. /БГНЕС

Борислав Тодоров е сред организаторите на гражданския протест. „По никакъв начин той не може да бъде политизиран. Протестът рано или късно получава някакъв политически оттенък, няма как да бъде. В крайна сметка, има обещания, които трябва да се спазват. На първо място и причината за протеста, както знаете, е случващото се в района. Случващото се в района не е от вчера, а от месеци“, каза той.

По думите му е обръщано многократно внимание на районната власт, на кмета на Столична община за това, което се случва в кв. „Овча купел“. „Нашите деца взимат метро от тази метростанция, от следващите няколко. При вечерните часове при прибиранията чуваме за задявки, чуваме за закачки, чуваме за безобразно отношение. Не за първи път виждаме бежанци от центъра с пръти, със сопи, с тояги навън“, заяви Тодоров.

Мъжът подчерта, че не приема аргумента, че бежанците се защитавали от българите.

„Ние сме в България. Със сигурност, най-вероятно сме повече от тях, но не е това начинът. Едно от основните ни искания поне, което може да бъде изпълнено незабавно, е полиция и жандармерия да поеме охраната на общежитието. Районният кмет ни бе обещал и бе съгласувал с Държавна агенция за бежанците 19 ч. вечерен час. До 24 ч. можем да ги видим да пият навън“, коментира той.

Тодоров отбеляза, че охраната на частната фирма не може да се справи. „Има 7, 8 човека. Вратите отворени. Те си правят каквото искат. Днес прочетох кметът на района написал, че поводът бил разлика в схващанията за музикалните настроения на бежанците. Все е тази какво ги е накарало да се сбият. След боя, виждайки два патрула, които идват към общежитието хукват по улицата с тоягите. Това ни интересува да не се случва“, обясни още той.

Тодоров, който е бивш кандидат за кмет от ГЕРБ, е категоричен, че в протеста няма политика, посочвайки, че са поканили хора, живеещи в района, в който живеят и общински съветници, и народни представители. „Изисквам, и предполагам хората ще ме подкрепят, че в този район трябва да се въведе ред“, заяви той и добави, че за да успеят да постигнат това, което искат, то трябва да мине чрез промени на наредби и законодателство, както и да има повече заделени средства за охрана в бюджета на София, който очакват до края на месеца да бъде приет.

Основното настояване на протестиращите е бежанският център да бъде изведен от района.

„България да спре да приема мигранти, защото видяхте какво се случи преди няколко дни – бяха нападнати наши деца и мога да кажа, че те нямат работа тук“, каза пред БГНЕС Майкъл, като добави, че мигранти се разхождат най-спокойно с тръби и брадви по оживени булеварди. Той подчерта, че не е нормално това да се случва.

Християн каза пред БГНЕС, че протестира заради „незаконните бежанци в България, които нападат българите“. „Това е нашата България и трябва да ги изгоним от тук. Те са убийци, наркомани, изнасилвачи. Тези хора не са за България просто. Това е нашата България и трябва да пазим нашите семейства, деца и нашата родина“, заяви протестиращият. /БГНЕС