Протест блокира района около "Ноу Камп" преди Ел Класико

Протестиращите започнаха да се събират около "Ноу Камп" четири часа преди началото на мача.

Многохиляден протест в подкрепа на независимостта на Каталуния блокира района около стадион "Ноу Камп" часове преди дългоочаквания мегасблъсък между Барселона и Реал Мадрид. Лидерите в класирането на Ла Лига се изправят един срещу друг в отложен мач тази вече от 21:00 часа българско време.

Още четири часа преди първия съдийски сигнал привърженици на движението Демократично цунами, което иска независимост на Каталуния, започнаха да изпълват пространството около стадиона. Много от тях развяват каталунски флагове и сини плакати с логото на движението: "Испания, нека седнем и поговорим", както и "Свобода, права, самоопределение".

"Трябва да се възползваме от магнитуда на този мач, за да може светът да види нашата ситуация", заяви 73-годишният пенсионер Антони Рабуй. Около стадиона има сериозна полицейско присъствие, но до момента протестиращите не са създали никакви проблеми на органите на реда, като привържениците на Демократично цунами са дали дума демонстрациите им да бъдат мирни.

"За нас е много важно мачът да се проведе и феновете, които имат билети, да могат да влязат на стадиона", заявиха от Демократично цунами. /БГНЕС