Просръбска и проруска формация от РСМ иска наказания за пребития Пендиков

Крайнолявата, проруска и просръбска македонска политическа формация "Левица" подаде сигнал в прокуратурата в Скопие срещу пребития в Охрид Християн Пендиков, предаде репортер на БГНЕС.

В сигнала пише, че "Пендиков в качеството си на генерален секретар на неофашисткото сдружение Цар Борис III е отправил обидни думи спрямо македонския народ и предизвиква омраза и разделение на национална основа". От "Левица" се позовават на интервюто на Християн Пендиков от14 февруари тази година. В него Пендиков каза, че "в Северна Македония е нормално да те бият, да те псуват, да те стрелят, защото си българин, а от полицията нищо да не предприемат“. "За да си македонски българин, просто трябва да се осъзнаеш. В Македония учим изменена, фалшива история, в която българите са фашисти, татари", каза още той.

С това си изявление, според "Левица" Пендиков "уронва престижа на РСМ и се подиграва с македонския народ", съгласно три члена от НПК на страната.

БГНЕС припомня, че Християн Пендиков бе жестоко пребит в родния му град Охрид на 19-ти януари вечерта. В официалните документи на разследващите в Охрид се казва, че "Пендиков е пребит поради българската етническа принадлежност". Нападателят бе задържан за кратко, а делото бе отложено неотдавна. По време на побоя нападателят е казал на случен минувач: за българин не си струва да се вика полиция. /БГНЕС

Скопие / РСМ