Пропукване в „Обединени патриоти“ в навечерието на евровота

Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов

Нова порция разногласия помежду си сервираха партиите от коалицията „Обединени патриоти“, които са партньор на ГЕРБ в управлението на страната, предаде репортер на БГНЕС.

Причината – водените разговори за това дали патриотите ще се явят заедно или поотделно на предстоящите избори за Европейски парламент, насрочени за месец май тази година.

Конкретен повод за вълната от политически коментари по темата стана позиция на НФСБ, разпространена рано тази сутрин до всички медии, в която от партията заявиха, че на този етап спират преговорите с ВМРО за общо явяване на евровота.

От партията на Валери Симеонов настояха още ръководството на ВМРО да даде адекватно обяснение за своите медийни изяви, които според НФСБ са „завоалирани като фалшива загриженост за бъдещето на коалицията”.

Един от примерите, който от НФСБ дават в своята писмена позиция, е изказването в Казанлък на лидера на воеводите Красимир Каракачанов, в което той дава оценки на партийните позиции на своите партньори за избор на нов боен самолет, които определи като „несериозни“. „За разлика от него, ние не определяме като „несериозен“ пълния обрат в позицията му по същия въпрос“, написаха в отговор от НФСБ.

Очаквано отношенията в т. нар. малка коалиция се превърнаха във водеща политическа тема в парламента. Първият коментар дойде от лидера на НФСБ и депутат от патриотите Валери Симеонов, който обяви, че преговорите на партията му с ВМРО за съвместно явяване на предстоящите избори са започнали едва миналия вторник, но медийните изяви на Красимир Каракачанов са довели до повишаване на напрежението. „Ние до момента не сме си позволявали такива квалификации“, подчерта Симеонов, според когото след тях се повдига въпросът дали това не са стъпки в посока на самостоятелно явяване на ВМРО или участие в друга коалиция. За това Симеонов бе категоричен – ако това е така, редно е да бъде оповестено. От изказването му стана ясно, че на разговорите е била поканена и „Атака“, но техен представител не е присъствал. Според Симеонов, дори и патриотите да не се явят заедно на евроизборите, това няма отношение към коалиционната програма на настоящото управление, под която всички са се подписали. Дали обаче може да се стигне да разпадане на „малката“ коалиция, той отговори лаконично: „Всичко е възможно“.

От своя страна ВМРО категорично отрече да са водени разговори с политически сили извън „Обединени патриоти“. „За нас проблемът има няколко страни. На първо място това е принципният въпрос за политиките, които следва да се отстояват. За нас въпросът за явяване на евроизборите е част от общия въпрос за единодействие в парламента и управлението за постигане на реални резултати“, обясни депутатът и зам.-председател на ВМРО Искрен Веселинов. Според него въпросът не бива да се свежда до личностите, които ще влязат в листата, а до общите идеи, които патриотите могат да реализират съвместно в следващите месеци и години. От името на ВМРО Искрен Веселинов декларира и готовност да бъде поднесено извинение към НФСБ, ако от партията на Симеонов се чувстват засегнати от нещо, както и готовност за продължаване на разговорите. Относно вече издигнатата от гражданско движение кандидатура за евродепутат на Ангел Джамбазки, Веселинов смята, че то е знак за неговата широка обществена подкрепа.

Шеговит прочит на ситуацията направи лидерът на „Атака“ и председателят на групата на патриотите в парламента Волен Сидеров. „Все повече виждам, че има белези на разтрогване на брака. Дано да е по взаимно съгласие. Нямаме наследство да делим“, коментира той в кулоарите на парламента. Въпреки неразбирателството и размяната на критики в ОП, Сидеров не изключва шанс за съвместно участие на евровота все пак да съществува. „Прескачаме един много важен въпрос – с какви програмни идеи бихме отишли на такива избори?“, отбеляза той. „В Европа предстои сериозна идеологическа битка и аз искам да знам – ако отидем заедно на избори с НФСБ и ВМРО, каква програма ще защитаваме? Ясно и точно написана“, категоричен е лидерът на „Атака“. Той увери, че никога не е бойкотирал събиранията на коалицията „Обединени патриоти“, както и че е склонен да инициира среща между партиите в нея още днес. /БГНЕС