"Промяната" е първа политическа сила, 7 партии в новия парламент

"Продължаваме промяната" е големият победил на предсрочните парламентарни избори от днес, 14 ноември. Новата формация, която е само на 2 месеца, победи ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

„Демократична България“ на Христо Иванов е големият губещ, а "ИБГНИ" на Мая Манолова на практика е унищожена като политическа формация. Сред губещите е и "Има такъв народ" на Слави Трифонов. ГЕРБ запазва водещите си позиции, а ДПС успява да мобилизира максимално електората си и дори май ще изпревари БСП.

При президентските избори на балотаж отиват Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Ето данните за процентите на партиите при паралелно преброяване 100%

„Галъп“

„Продължаваме промяната“ - 26,3%; ГЕРБ – 23,1%; ДПС - 11,4%; БСП – 10,4%; ИТН – 9,3%; ДБ – 6,4%; „Възраждане“ - 5%;

„Тренд“

„Продължаваме промяната“ - 26,1%; ГЕРБ – 22,6%; ДПС – 10,5%; БСП – 10,4%; ИТН – 9,8%; ДБ – 6,4%; „Възраждане“ - 5%;

„Алфа Рисърч“

„Продължаваме промяната“ – 26.3%; ГЕРБ – 23.2%; ДПС – 11.6%; БСП – 10.9%; ИТН – 9.6%; ДБ – 6.5%; Възраждане – 4.8%

Ниската избирателна активност се очертава като голямото наказание за политическата класа у нас. Над 60% отказаха да участват в днешния вот, което при трети парламентарни избори е червен картон за всички основни политически играчи.

При това разпределение в новия парламент няма да може да бъде сформирано коалиционно правителство без участието поне на 4 партии, ако мандатът бъде реализиран от ПП. В него трябва да участват освен ПП още и: БСП, ИТН и ДБ. Това означава, че предстоят тежки преговори. Между тях има сериозни разминавания по отношения на здравната криза /намиране на решение на провалената ваксинация/, икономическите мерки срещу обедняването и подкрепата за пострадалия бизнес, както и въпросът за отношенията с РСМ. Докато ПП и ДБ са склонни на компромис, другите две партии застават категорично зад рамковата позиция на страната.

За разлика от предишните два избора, по-рано тази година, сега ще имаме 7-партиен парламент, в който най-новият участник ще бъде партията на Костадин Костадинов „Възраждане“. Тя спечели със силна агитация срещу ваксините и предпазните мерки.

Дали ще има ново правителство и колко дълго ще управлява страната е въпрос, който ще получи отговор не по-рано от края на годината.

Първи реакции

България ще се управлява от коалиция. България поема по нов път. Това заявиха лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев в изявление пред медиите на площад "Александър Невски" в изборната вечер. Ще бъдем много диалогични, с „Демократична България“ със сигурност ще работим и ще говорим с всички парламентарни групи без ГЕРБ и ДПС, обеща Петков. Той заяви, че ще бъде кандидатът за премиер на младата партия.

Най-ниската избирателна активност в историята показа тоталното несправяне с провеждането на изборите на този кабинет. Нямаше място, където да не дефектират проблеми. Тези избори ще влязат в историята с това как една жена бяга от полицията и яде бюлетина. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави: един депутат плюс или минус не носят стабилност.

Ниската избирателна активност на избори „2 в 1” е много силна камбана към всички ни, за недоверие към институциите. Трудното започва от утре. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Парламентът е много фрагментиран и изисква много голяма мъдрост. Когато получим покана за правителство, ще се отзовем. Ще бъде диалогични и разумни, каза още Нинова и подчерта, че най-разумно ще бъде да се формира парламентарно мнозинство, което веднага да се заеме с приемането на бюджета за 2022 година.

Нека да видим окончателните резултати от първия тур на президентските избори и тогава ще видим каква е картината. Тогава ще говорим. В Народното събрание еднакво можем да говорим с всички парламентарно представени партии и коалиции. Условието е – възстановяване на държавността. Това заяви лидерът на ДПС и кандидат за президент Мустафа Карадайъ.

За мен доверието е най-ценно в човешките отношения. Вашето доверие е безценно и задължаващо. От името на моите колеги изказвам благодарност към всички, които гласуваха за ИТН. По отношение на нашия резултат ще кажа само едно. Ако можех да върна времето назад, пак щях да постъпя по същия начин, без да влизам в уговорки, без да се поддавам на натиск и без да ви лъжа. Това ще направя и сега. Ще спазвам всичко, което съм казал, и няма да пристъпя моите думи, подчерта лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Поздравявам колегите от "Продължаваме промяната" Техният резултат е впечатляващ. Те очевидно получават ролята на един от основните мандатоносители. Те ще трябва да инициират създаването на правителство и да дадт концепцията за него, заяви на свой ред Христо Иванов.

Трети избори за седем месеца

Българите излизат до урните в неделя за трети път тази година. Парламентарните избори се провеждат заедно с президентския вот и отново в условията на пандемична обстановка, породена от COVID-19.

За втори път в историята ни изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на 45-ото Народно събрание. В секциите с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. Те са с различен цвят на защита – зелен и черен, така че ще се различават лесно, дори и сгънати. За двата вота са отпечатани над 14 млн. хартиени бюлетини.

Всички секции са оборудвани с машини за гласуване. Машините, които ще се ползват на изборите са общо 11 936 извън страната и в страната. В страната машините, собственост на ЦИК, са 12 837 броя. 543 са секциите, в които ще се гласува с хартия.

В последния работен ден преди вота, Централната избирателна комисия излезе с решение, че всички разписки от машинното гласуване трябва да бъдат преброени след края на изборния ден. Това накара партии да внесат жалби във Върховния административен съд.

За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции. 5067 са кандидатите за народни представители. 23 са кандидат-президентските двойки. /БГНЕС