Прокурори и следователи увековечават имената на юристите-спасители на българските евреи с бронзова Давидова звезда

Паметник, който погледнат отгоре представлява Давидова звезда, ще увековечи паметта на юристите-спасители на българските евреи по повод 80-годишнина от голямото събитие. В петък (07.04.2023 г.) от 11,00 ч. ще бъде направена символична първа копка на пл. „Възраждане“, в близост до Еврейския културен дом, където е мястото, на което паметникът ще бъде издигнат.

Официалното му откриване за момента се планира между Деня на София (17 септември) и Деня на народните будители (1 ноември), като на него са поканени и високопоставени гости от Израел.

Благородната инициатива е на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България и се реализира с подкрепата на историците доц. Румяна Маринова-Христиди и д-р Тодор Чобанов.

Снимка: Архив

Основна цел на инициативата е да се покаже, че българският народ е толерантен и да завещае на следващите поколения завета на юристите спасители за хуманност и смелост. Инициативата бе представена още през март по време на международна конференция на тема “Ролята на юристите в спасяването на българските евреи”, организирана от Асоциация на прокурорите в България. „Искаме да припомним, че на българската територия години наред са съжителствали различни етноси и религии“, заяви тогава зам.-директорът на Националната следствена служба и член на УС на КСБ Ясен Тодоров по повод бъдещото изграждане на паметника.

„Ние, и тогава, и днес, никога няма да се примирим с несправедливостта. Ще се борим да защитим не само нашите сънародници, но и всички други хора, които са застрашени, които са онеправдани и които се нуждаят от помощ и закрила“, заяви през март по повод изграждането на монумента и Владимир Николов, председател на АПБ.

Самият паметник ще бъде излят от бронз, а когато човек преминава през него, ще се озовава между две огледала, където пространството се освобождава и се получава повторение - умножаване на образа. Според идейния проект на авторите - арх. Станислав Константинов и скулптора Красимир Ангелов, това може да се тълкува като запазване на човешкия род.

На плочите при влизане ще са изписани имената на юристите на български, иврит и английски език. Буквите ще са прорязани така, че да се вижда огледалото зад плочите отляво и отдясно. Със скрито осветление вечер те ще бъдат осветени. /БГНЕС